(ACN) El Tribunal Suprem (TS) ha emès dues interlocutòries en què declara no amnistiable el delicte de malversació i, per tant, deixa fora de l’àmbit d’aplicació de la llei l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, l’exvicepresident Oriol Junqueras i els exconsellers Toni Comín, Lluís Puig, Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa. La resolució cita expressament la proposta de directiva del Parlament Europeu i del Consell sobre la lluita contra la corrupció, actualment en tràmit, que prohibeix l’indult i l’amnistia del delicte de malversació.
La sala entén que els acusats van obtenir un benefici personal de caràcter patrimonial, dada que neguen el fiscal i l’Advocacia de l’Estat. “Des dels primers moments del dret codificat, l’ànim de lucre s’ha considerat perfectament compatible amb qualsevol altra finalitat. El que s’apodera de béns aliens —en aquest cas, patrimoni públic— comet un delicte encara que el metàl·lic obtingut es destini a regals a tercers, almoina o qualsevol altra causa altruista. El càstig en els delictes patrimonials no es justifica per quedar-se amb les coses d’un altre”, sinó per “treure a un altre les coses”, afirmen.
La interlocutòria explica que el concepte de benefici s’ha d’entendre com qualsevol aprofitament, rendiment o avantatge.
Es mantenen les ordres de detenció contra Puigdemont, Comín i Puig
El TS també manté les ordres de detenció a l’estat contra Puigdemont, Comín i Puig, l’aixeca contra Marta Rovira i no arxiva la inhabilitació de Junqueras, Romeva, Turull i Bassa fins al 2030 i 2031. A més, també ha acordat promoure una qüestió d’inconstitucionalitat sobre el delicte de desobediència per als quatre condemnats i els quatre exiliats.
Llarena aclareix que les ordres de detenció contra Puigdemont, Comín i Puig es mantenen només per al delicte de malversació, però no per al de desobediència. En qualsevol cas, dona un termini de 10 dies a les parts perquè al·leguin sobre la pertinència de plantejar una qüestió d’inconstitucionalitat respecte a la desobediència.