salvador illa nou president generalitat catalunya investidura 2024
Foto: Jordi Borràs

Salvador Illa ja és el nou president de la Generalitat de Catalunya. El socialista ha estat investit amb majoria absoluta, després de rebre els vots a favor del PSC, ERC i els comuns. Així, la seva candidatura ha rebut 68 “sí”, 66 vots en contra i 0 abstencions. Els “no” han vingut de les files de Junts, el PP, Vox, la CUP i Aliança Catalana. Els socialistes recuperen la presidència després de 14 anys en una jornada eclipsada pel retorn de Carles Puigdemont.

Investidura en ple retorn (i fugida) de Puigdemont

La votació dels diputats del Parlament s’ha efectuat un cop finalitzades les intervencions dels representants dels grups parlamentaris i en plena polèmica pel retorn i la fugida de Puigdemont. A l’expresident català i actual diputat de Junts+ se li ha perdut la pista després de l’arribada i la rebuda al passeig de Lluís Companys a les 9 h. Des d’aleshores, els Mossos d’Esquadra han desplegat un gran dispositiu per localitzar-lo.

Aplaudiments de Junts amb el nom de Puigdemont

Quan s’ha citat el nom de Puigdemont per emetre el seu vot, els diputats de Junts han esclatat en un fort aplaudiment. Aquesta ha estat la resposta dels diputats del partit de l’expresident, i alguns d’ERC, en resposta a la votació que hauria d’haver fet. Finalment, Puigdemont no ha delegat el vot i, per tant, no s’ha comptabilitzat.

Sí que han delegat els seus vots el diputat de Junts Lluís Puig, que és a l’exili, i David Pérez (PSC), que ha estat traslladat a l’hospital al matí per una indisposició mèdica.