Salvador Illa ha pres possessió com a 133è president de la Generalitat de Catalunya, dos dies després de la seva investidura al Parlament amb els vots a favor del PSC, ERC i els Comuns. L’acte l’ha obert el president del Parlament, Josep Rull, amb la lectura del reial decret del nomenament d’Illa. Després, ha estat el torn de Pere Aragonès, que li ha posat la medalla que el reconeix com a nou cap de l’executiu català. La presa de possessió ha finalitzat amb un discurs en el qual Illa ha destacat la seva intenció de governar per a tothom.

Governar per a tothom, la voluntat d’Illa

En el seu discurs de la presa de possessió, Illa ha repassat els últims presidents de la Generalitat i ha agraït la feina feta per Catalunya dels seus predecessors. “Assumeixo il·lusionat aquesta responsabilitat”, ha dit el nou cap de l’executiu català. “El meu principal objectiu és governar tan bé com sàpiga, per a tots i totes les catalanes. Que tothom se senti representat és el meu principal neguit“, ha assegurat.

Illa també ha apuntat que una de les seves intencions al capdavant del govern és desplegar polítiques públiques que ajudin a crear prosperitat. Finalment, Salvador Illa ha dit que no vol perdre la proximitat amb les persones i ha destacat que “la defensa de la llengua no és contra ningú ni per perjudicar ningú”.

A la presa de possessió no hi han faltat els expresidents de la Generalitat i alguns càrrecs del govern espanyol, com ara la vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero; el ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños; el ministre d’Indústria i Turisme, Jordi Hereu; el ministre de Cultura, Ernest Urtasun, i la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant.

El nou govern d’Illa

Ja es coneixen alguns noms del nou govern català. Illa ha escollit Albert Dalmau, actual gerent de l’Ajuntament de Barcelona, com a conseller de la Presidència. Si res no canvia, segons va anunciar l’actual president de la Generalitat en un dels debats de campanya, l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, i l’exmajor dels Mossos, Josep Lluís Trapero, es posaran al capdavant de la conselleria d’Interior i de la Direcció General del cos policial, respectivament. Un càrrec que arriba en un moment clau per a la policia catalana, després de la fugida de Carles Puigdemont.

També formaran part de l’executiu el coordinador general de la Diputació de Barcelona, Javier Villamayor, que serà secretari del govern, i l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, que es convertirà en el cap de gabinet. La resta de membres del govern català previsiblement es donaran a conèixer els propers dies.