(ACN) La consellera d’Interior, Núria Parlon, ha confirmat aquest dilluns que el major dels Mossos d’Esquadra Josep Lluís Trapero serà el director general de la policia catalana, tal com va anunciar el president de la Generalitat, Salvador Illa, en campanya electoral. A més, Miquel Esquius serà el nou comissari en cap dels Mossos en substitució d’Eduard Sallent. Fins ara era el cap de la regió policial metropolitana sud.

La número dos a la prefectura serà Alícia Moriana, actual comissària de la regió policial central i propera a Trapero. Substitueix Rosa Bosch en el càrrec. De fet, Moriana es va presentar contra Sallent per a la nova plaça de major del cos que va impulsar l’anterior equip del Departament d’Interior. D’altra banda, Tomás Carrión serà el nou secretari general de la conselleria. Prové, com Parlon, de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i era el responsable de la Policia Local del municipi.

L’anterior etapa “està esgotada”

Parlon ha assegurat que amb aquests nomenaments, aquest dimarts formalitzarà el Consell Executiu, s’obre una “nova etapa”. “Necessitem nous lideratges, noves formes, noves maneres d’organitzar l’estructura de comandaments”, ha dit en roda de premsa. La consellera ha considerat que l’anterior etapa als Mossos “està esgotada” però ha agraït la tasca feta pels comandaments que seran destituïts al capdavant del cos.

De Trapero, Parlon ha destacat que té “coneixement de la seguretat i el màxim rang en el cos”. També ha indicat que probablement ja no vestirà l’uniforme de policia perquè “passarà a ser un càrrec polític del Departament”. D’Esquius n’ha dit que és “una persona amb molt coneixement del cos” i que té un tarannà conciliador i bona relació tant amb la judicatura com amb la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.

Canvis per “revertir la corba delictiva”

L’objectiu dels canvis, ha explicat la consellera, és “revertir la corba delictiva” a Catalunya en col·laboració amb les forces policials estatals i també “revertir la percepció d’inseguretat ciutadana”. Això requereix, segons ha relatat, “noves maneres de fer i nous lideratges” que permetin desplegar una policia de proximitat que treballi al costat del món local.

Entre aquests delictes que preocupen el Govern hi ha els derivats del crim organitzat, com el tràfic i cultiu de marihuana, i també els duts a terme per “màfies organitzades”. “També aquell petit delicte com furts, robatoris amb violència, agressions sexuals, ús d’armes blanques, baralles, robatoris a vehicles i entrades a domicilis”, ha afegit Parlon.

Una comissaria de la dona

Preguntada pels periodistes, la consellera ha confirmat la seva intenció de crear una comissaria de la dona que s’ocupi especialment de problemes que afecten aquest sector de la població. Tot i això, ha dit que el projecte no té nom encara. Sobre les quotes reservades a dones impulsades per l’anterior administració en processos selectius i en l’organigrama, ha defensat com a “importantíssim” la “feminització del cos” però ha demanat fer-ho per “obtenir resultats”.