La proposta d’ordenances fiscals del govern Collboni per al 2025 —que preveuen encarir els impostos al sector turístic, però mantenir una congelació general de taxes als barcelonins— han començat a caminar per arribar a l’aprovació definitiva al desembre. El sí de BComú i d’ERC (sumat al del mateix govern del PSC) ha permès que les ordenances hagin superat el primer tràmit, a la Comissió d’Economia d’aquest mes d’octubre. La resta de partits (Junts, el PP i Vox) hi han votat en contra.

El sí dels comuns arriba poc després que PSC i BComú fessin públic un acord a dues bandes per regular els lloguers de temporada. Ara bé, a la comissió, Janet Sanz (BComú) ha advertit al govern municipal que “no es confiï, no té els vots assegurats“. En aquest sentit, la portaveu dels comuns ha dit que “hi ha molt camí per fer i molts compromisos per complir“, i ha recordat la seva proposta d’encarir l’IBI als hotels de luxe fins a l’1,3 %, en comptes de l’1,08 % proposat per l’executiu.

Des d’ERC, Jordi Castellana també ha alertat que el vot favorable és “a la tramitació de les ordenances”, però que fins a l’aprovació final, al desembre, “els compromisos han de passar a ser concrecions“. Per exemple, Castellana ha insistit que “en paral·lel a les ordenances hi ha altres camins per avançar“, com demanar al Parlament de Catalunya que dobli el topall del recàrrec municipal a la taxa turística dels 4 € actuals a 8 €.

IBI més car als hotels de luxe i nova taxa als autocars turístics: el punt de sortida de les ordenances 2025

El govern, obert a anar més enllà

Per la seva banda, el tinent d’alcaldia d’Economia i Hisenda, Jordi Valls, ha respost als dos grups que li han donat suport a la proposta d’ordenances: “No em confio, intento generar confiança“, ha dit. Valls, de fet, ha recollit els dos guants plantejats per BComú i ERC: ha admès que “ara tenim un camí per recórrer“, abans de l’aprovació definitiva de les ordenances, per acordar si l’IBI dels hotels s’apuja fins a l’1,08 %, l’1,3 % o “en un entorn entremig”. També ha assegurat que el govern Collboni defensarà que la ciutat pugui recaptar fins a 8 € diaris als visitants, a través del recàrrec de la taxa turística.

L’ombra d’un tripartit plana sobre les ordenances

La resta de grups municipals han votat en contra de la proposta d’ordenances fiscals per al 2025. Ramon Tremosa (Junts) ha dit que hauria estat partidari d’una “rebaixa de la pressió fiscal” a través d’una reducció de l’IBI als ciutadans, alhora que ha avisat que amb l’entesa entre el PSC, BComú i ERC “estem assistint a la creació d’un tripartit; una fórmula errònia del passat que pot fer un flac favor a la ciutat”.

També ha criticat que la proposta de taxes i impostos “asfixien Barcelona” la regidora del PP, Àngels Esteller. De la mateixa manera ha assegurat que “és molt mala notícia per a la ciutat que el govern tingui un acord amb els comuns i Esquerra” perquè els d’Ada Colau “són insaciables per enfonsar l’economia” de Barcelona. Gonzalo de Oro (Vox) ha criticat que “any rere any s’augmenta tot tipus de tribut” i ha alertat que l’encariment de l’IBI als hotels i altres immobles d’oci i restauració “ho acabaran pagant els ciutadans“.