Carles Puigdemont
imatge: Jordi Borràs (ACN)

(ACN) Els Mossos d’Esquadra admeten errors en l’operació i la planificació per detenir Carles Puigdemont en el seu retorn a Catalunya el 8 d’agost passat. Així ho recull l’informe que el cos ha fet arribar al Tribunal Suprem aquest dimarts, segons ha avançat ‘El Confidencial’ i han confirmat a l’ACN fonts coneixedores. Mossos fa autocrítica del dispositiu en el document enviat al jutge Pablo Llarena. L’expresident va tornar a trepitjar Catalunya després de gairebé set anys d’exili coincidint amb el debat d’investidura de Salvador Illa. Després de fer una intervenció en l’acte de benvinguda a l’Arc del Triomf, Puigdemont va desaparèixer entre la multitud i se li va perdre la pista. Posteriorment, va reaparèixer a Waterloo, on ha tornat a viure-hi.

L’endemà de la fugida, el magistrat instructor del Tribunal Suprem Pablo Llarena va demanar als Mossos d’Esquadra i al Ministeri de l’Interior informes sobre el dispositiu policial per detenir Puigdemont. Llarena volia d’aquesta manera conèixer els elements que van determinar el “fracàs” de l’operació des d’un aspecte tècnic policial. En la providència dirigida a Interior, el magistrat preguntava quina era l’operació inicialment aprovada i disposada per a la seva detecció a la frontera, així com les ordres posteriors que van ser cursades aquell mateix dijous per detenir-lo després que fugís.

L’informe de Mossos

En el document remès al Suprem aquest dimarts per part del cos de la policia catalana, els Mossos fan autocrítica i admeten “errors” en el dispositiu, segons fonts coneixedores. ‘El Confidencial’, que ha tingut accés al document, apunta que els agents no van tenir en compte la possibilitat que Puigdemont tornés a marxar, i que es va poder escapolir perquè el dron que vigilava l’acte de Lluís Companys va seguir la comitiva que anava cap al Parlament, i no pas el cotxe blanc on va pujar l’expresident.

L’informe del Ministeri

En l’informe que el Ministeri de l’Interior va remetre al Suprem, el contingut del qual es va fer públic dimarts de la setmana passada, indicava que l’Estat va oferir als Mossos d’Esquadra el suport dels cossos de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil per a la detenció de l’expresident de la Generalitat, però que el cos català no el van requerir. També apuntava que els dispositius de control i vigilància dels cossos policials de l’executiu espanyol no van detectar “en cap moment” la presència de Carles Puigdemont a fronteres, ports i aeroports, des del passat 11 de juny, quan el magistrat instructor del Suprem va decidir mantenir en vigor la seva ordre de detenció. Un cop coneguda la fugida de Puigdemont, el Ministeri va reforçar la vigilància en aquests punts.

El Ministeri remarcava que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil va mantenir actius els controls a les fronteres durant els dies previs a la fuga de Puigdemont, especialment a Barcelona i a l’àrea metropolitana. Ara bé, apuntava que en aquest moment, i tenint en compte “la competència i les capacitats operatives” dels Mossos, no van portar a terme cap operació en paral·lel per detenir Puigdemont.