Aquest Nadal 2024, Barcelona tindrà més llums als carrers de la ciutat i amb un horari molt més ampliat que el dels darrers anys. Segons ha explicat aquest dilluns l’Ajuntament, la il·luminació arrencarà cada dia a les 17.30 h i acabarà a la 1 de la matinada —de diumenge a dijous. Els llums estaran encesos fins a les 2 h els divendres i els dissabtes i també les vigílies de festes —el 25 i 31 de desembre i el 5 de gener. Els darrers anys, els llums s’apagaven habitualment a les 23 h i, com a màxim, estaven encesos fins a la mitjanit. Ara, per tant, l’horari s’allargarà de forma significativa. L’acte oficial d’encesa serà el 28 de novembre i la il·luminació estarà en funcionament fins al dia de Reis.

El pressupost d’aquest any dedicat a la il·luminació nadalenca ha augmentat un 13 % i arriba als 3,3 milions d’euros. L’Ajuntament manté la subvenció del 75 % per a l’enllumenat que promouen les entitats comercials.

Rens gegants i figures als carrers

No és l’única novetat d’enguany. Una de les més destacades és que es col·locaran tòtems o grans estructures amb forma de motius nadalencs. Tal com ha avançat betevé, seran rens gegants, que s’ubicaran als 10 districtes. En total, 20 grans figures lluminoses amb una mida de 2,5 metres d’alt. Es col·locaran en diversos espais, inclosos aquells menys cèntrics, com per exemple el carrer de Vallcivera a Ciutat Meridiana, la plaça de les Fonts, al Baró de Viver, la plaça del Congrés Eucarístic al Congrés i els Indiants i les plaçes de Sarrià i la Bonanova.

Edificis il·luminats i rutes per comerços emblemàtics

Segons ha detallat l’Ajuntament, aquest Nadal s’il·luminaran les façanes de 14 edificis de la ciutat. Entre aquests, hi ha per exemple, la Torre de les Aigües del Besòs, la masia de Torre Llobeta, la Casa Golferichs de l’Eixample o el viaducte de Vallcarca. En total, seran 110 quilòmetres de llums —sis més que l’any passat—, que inclouran espais cèntrics com la plaça de Catalunya i vies com la Gran Via.

El consistori també engegarà rutes per comerços emblemàtics del Gòtic i del Raval, que tindran una il·luminació específica. Dues rutes que passaran, per establiments com per exemple, el Cafè de l’Òpera, La Colmena, El Xampanyet, la casa Casa Almirall o el bar Marsella. En els propers dies es publicarà més informació al web de Nadal de l’Ajuntament.

De cara al 2025, l’Ajuntament ha explicat que es renovaran els llums de la plaça de Catalunya i els carrers d’Aragó i la Gran Via, a través d’un concurs que ha estat convocat per l’Associació de Disseny Industrial (ADI-FAD).