El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha avançat que aquest dimarts el Consell Executiu “posarà a treballar” la mesa tècnica pactada entre governs sobre l’aeroport del Prat que es va constituir al gener. “Desbloquejar la situació que és crucial per a la connectivitat i per a l’economia catalana. No ho podem tenir més adormit i ho hem d’abordar directament“, ha defensat en una entrevista a TV3 i Catalunya Ràdio. Segons ha explicat, es donarà un termini d’uns tres o quatre mesos perquè la comissió conclogui quina és la manera des del punt de vista tècnic perquè l’aeroport aculli vols intercontinentals. Tot i no voler entrar en propostes concretes, Illa ha garantit que actuarà amb “criteris de màxim rigor mediambiental”.

El cap de l’executiu català, que ha reiterat que el seu mandat intentarà impulsar una “tercera transformació de Catalunya”, que implica la millora dels serveis públics, ha demanat als grups parlamentaris que col·laborin en la negociació de la millora del finançament de l’autonomia, que probablement comportarà una remodelació de la Llei orgànica del finançament de les comunitats autònomes (LOFCA).

ERC avisa el PSC: “És línia vermella”

La portaveu del Grup Parlamentari d’ERC, Marta Vilalta, ha avisat el PSC que l’acord entre els dos partits per investir el president del Govern, Salvador Illa, inclou treballar per a la modernització de l’aeroport del Prat en el marc de la comissió tècnica i amb protecció dels entorns. Vilalta ha recordat que aquesta protecció és “del tot incompatible” amb allargar la pista: “Per ERC és una línia vermella confondre modernitzar l’aeroport amb allargar la pista, que malmetria els espais naturals”, ha afegit Vilalta en un vídeo que ha difós ERC als mitjans. La portaveu també ha demanat a Illa que faci valer el paper de la Generalitat en la gestió del Prat.

Vilalta també ha recordat al president del govern que l’acord d’investidura obliga a fer que la modernització de l’aeroport “en cap cas” suposi un augment de les emissions i que respecti la biodiversitat i la xarxa Natura 2000.