En un any com aquest 2014, marcat per la consulta sobiranista, un dels fenòmens de Sant Jordi és, més que mai, tot el que envolta el procés català. N'hi ha per triar i remenar, amb una constant: explicar les raons per a la independència, en l'idioma que calgui. ALFRED BOSCH, diputat d'ERC al Congrés dels Diputats i autor de 'Como amigos' "Es per convèncer la xicota que no ho té clar, l'amic espanyol, la sogra espanyola." La temàtica sobiranista no només ha convertit antics novel·listes en polítics amb afany divulgador. El debat polític ha envaït fins i tot el llibre infantil. JOAN PORTELL, autor de 'Papa, per què som independents?' "Estem a la llista dels més venuts. Però és un llibre de llarg recorregut, perquè la independència no serà la setmana vinent, sinó que aquest discurs s'ha de continuar explicant als nens el proper Sant Jordi." Però no només interessa la qüestió catalana. Altres protagonistes polítics de la resta de l'estat s'han apuntat a la festa barcelonina. MIGUEL ÁNGEL REVILLA, autor de 'La jungla de los listos' "Ver a tanta gente con un libro y con una flor es un ejemplo de convivencia, de civismo, de cultura. Este espectáculo para mí es único en España." Tot i això, entre els lectors el procés guanya per majoria. "Ara m'estava mirant justament aquest de 'Per què sí a la independència?' per agafar-lo i tenir una mica més d'idea de tot plegat." "Nosaltres gairebé l'hem tingut sempre, aquest interès, aleshores no variarem gaire." Els que hi estan més interessats són en molts casos els que n'estan més convençuts.

Ja fa uns anys que Alfred Bosch és diputat d’ERC al Congrés dels Diputats. Abans havia viscut nombroses diades com a novel·lista. Enguany, però, hi ha pesat més la seva faceta de polític, i com a tal ha signat exemplars de ‘Como amigos’, un llibre escrit en castellà especialment dedicat a “convèncer els espanyols dels beneficis, també per a ells, de la independència de Catalunya”.

També protagonistes del debat són Muriel Casals, presidenta d’Òmnium Cultural, i Carme Forcadell, presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana. Oriol March ha recollit una conversa entre totes dues en el llibre ‘Per què sí a la independència?’. Una altra conversa és la que mantenen a ‘Sí-sí o sí-no’ els periodistes Vicent Sanchis (independentista) i Xavier Sardà (federalista). Àstrid Bierge n’és l’autora.

Entre les obres dirigides al públic infantil també n’hi ha de dedicades a explicar el procés. Per exemple, ‘Papa, per què som independents?’, escrita per Joan Portell i il·lustrada per Montse Ginesta.

Protagonisme de les paradetes sobiranistes

Les associacions i entitats relacionades amb el sobiranisme que han muntat parada aquest Sant Jordi han coincidit a remarcar que, més enllà de la venda de llibres, l’objectiu és “difondre i parlar amb la gent” sobre el procés independentista.

Les parades s’han omplert de llibres dedicats tant a la història catalana com a l’assaig sobre la situació actual. A més, s’han pogut veure molts altres objectes curiosos, com estelades camuflades en paquets de tabac o cascs de moto.


Entitats com l’Assemblea Nacional Catalana també han aprofitat per continuar la campanya “Signa un vot per la independència”. En aquest sentit, els voluntaris de l’ANC que han estat a les diferents parades han reconegut que hi ha hagut molta gent que s’hi ha apropat per donar suport a la campanya, “especialment gent jove, que sempre costa més d’arrossegar”.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a