salvador illa

(Redacció / ACN) El calendari proposat pel president del Parlament, Josep Rull, estableix l’inici del ple d’investidura de Salvador Illa a les 10 hores de dijous. Aquest dimecres la diputació permanent ha de validar la proposta i, a partir d’aquí, les mirades estaran posades en el retorn de Carles Puigdemont i la seva hipotètica detenció, que seria el que, “a priori”, podria modificar el calendari.

Junts ja ha demanat que si això passa se suspengui el ple, i altres grups com els Comuns també s’hi han mostrat favorables. En aquest cas, Rull podria ajornar-lo fixant una nova data o “sine die”, amb l’únic límit del 26 d’agost, quan finalitza el compte enrere de dos mesos.

El debat l’obrirà Illa sense límit de temps

Si tot va com està previst, però, tampoc queda clar que Illa sigui investit el mateix dijous a la tarda. Fons parlamentàries han explicat a l’ACN que la previsió és que el debat duri entre set i vuit hores, però el cert és que encara es podria estirar més, fins al punt de traspassar la votació a divendres.

El primer de parlar sense límit de temps seria Salvador Illa —que se substanciaria al matí— i a la tarda vindrien les rèpliques de tots els grups parlamentaris, i altre cop la rèplica del candidat. És aquí quan Illa podrà decidir si respon un per un a cada grup parlamentari. Si es decanta per aquesta opció, la durada de ple podria allargar-se molt més perquè encara s’obriria una nova ronda de torns en què cada grup tindria el mateix temps que Illa. Això podria forçar a fer el debat en dos dies i, en tot cas, aquesta serà una decisió del mateix Illa.

Té els suports per superar la votació en primera volta

En finalitzar el debat, tindrà lloc la primera votació, on és necessària majoria absoluta. Amb els escons del PSC, ERC i els Comuns, Illa disposa dels 68 dels 135 diputats necessaris per ser investit president de la Generalitat en primera volta.