operacio gabia carles puigdemont
Foto: Gemma Sánchez Bonel

Els Mossos d’Esquadra han desactivat aquest dijous a la tarda l’operació Gàbia per trobar l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. Els controls han quedat inactius durant unes hores al migdia per raons operatives, segons fonts policials, si bé a primera hora de la tarda s’ha anunciat que es reprenien per, després, donar-los finalment per acabats.

D’acord amb el cos policial, el dispositiu Gàbia ja no està en marxa però es mantenen “controls esporàdics, especialment en zona fronterera“. De fet, hi ha retencions considerables en punts de la xarxa viària catalana, com per exemple a l’AP-7 a l’altura de la Jonquera.

A la cerca d’un cotxe blanc

Els Mossos continuen buscant el vehicle blanc en què, se sospita, Puigdemont ha fugit dels voltants del Parc de la Ciutadella aquest matí, després d’adreçar-se breument a les 9 h a les persones que s’havien congregat al passeig de Lluís Companys. Fins ara no s’ha localitzat aquest cotxe —tot i que no descarten que hagi canviat de vehicle—, però sí que se n’ha detingut el propietari, un agent dels Mossos d’Esquadra, per la seva possible col·laboració amb la fugida.

En tot cas, la investigació està oberta i no es descarten més detencions en aquest sentit. De fet, a primera hora de la tarda s’ha fet públic que Jordi Turull serà citat a declarar en el marc de la investigació policial.

Segona fase de l’operació

Durant el matí, s’han fet controls a les sortides de Barcelona, com a l’avinguda Meridiana, cosa que ha provocat cues i congestió en el trànsit. També s’han controlat carreteres i autopistes a molts punts de Catalunya, especialment en sentit França, com l’AP-7 a la Jonquera i l’N-II al Pertús, o també l’AP-2 a l’altura de Soses (Segrià) cap a l’Aragó. Finalment, s’ha desactivat l’operació a la tarda.