fugida carles puigdemont ple investidura parlament catalunya operacio gabia

La jornada d’investidura de Salvador Illa com a president del Parlament de Catalunya ha estat carregada de polèmica. El dia començava amb el retorn, gairebé set anys després, de Carles Puigdemont a Catalunya. L’arribada estava prevista a les 9 h, però uns minuts abans, l’expresident ja es trobava damunt de l’escenari de l’Arc de triomf, des d’on ha pronunciat un discurs curt i, tot seguit, s’ha fet fonedís. Tant ell com Jordi Turull han desaparegut entre els milers de persones concentrades al passeig de Lluís Companys.

Ha estat l’instant en què començava la marxa de la cúpula de Junts cap al Parlament i l’operació Gàbia dels Mossos d’Esquadra per buscar Puigdemont. Després, els manifestants han trobat tancats els accessos al Parc de la Ciutadella. Després d’intentar entrar-hi per la força, la policia els ha dispersat amb gas pebre. Mentrestant, dins l’hemicicle del Parlament, començava el ple d’investidura, que ha tingut diversos recessos i ha finalitzat a les 19.30 h amb la votació que ha proclamat Salvador Illa com a nou president de la Generalitat.

Aquí pots recuperar la cobertura que hem, minut a minut, durant de tota la jornada.

20:35
   

Fi del minut a minut

Finalitzem aquí el seguiment, minut a minut, del retorn de Puigdemont i la investidura d’Illa. Gràcies per seguir-nos! 

20:14
   

Pedro Sánchez dona l’enhorabona a Salvador Illa en català 

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha publicat la seva felicitació per al nou president de la Generalitat, Salvador Illa, al seu compte d’X. Ho ha fet en català i ha dit que és “el que Catalunya necessita”. 

20:08
   

Pere Aragonès i Salvador Illa es reuniran demà al matí 

Pere Aragonès rebrà aquest divendres a les 11 el ja nou president, Salvador Illa, al Palau de la Generalitat. La trobada servirà per “realitzar el traspàs institucional de les principals carpetes obertes i reptes de país”, segons ha comunicat el govern. 

19:51
   

Jaume Collboni felicita Salvador Illa 

L’alcalde Collboni ha felicitat el nou president Illa a través d’X, en una piulada en què indica que “Catalunya inicia un nou temps de progrés, convivència i esperança”. 

19:36
   

Salvador Illa, investit president de la Generalitat de Catalunya 

Amb 68 vots a favor i 66 en contra, Salvador Illa ha estat investit president de la Generalitat de Catalunya en la primera votació. L’únic diputat que no ha votat ha estat Carles Puigdemont, que segueix en parador desconegut. PSC, ERC i Comuns hi han votat a favor. Els “no” han vingut de les files de Junts, el PP, Vox, la CUP i Aliança Catalana. 

19:17
   

Comença la votació d’investidura 

Un cop han finalitzat les intervencions de tots els grups polítics, el president del Parlament, Josep Rull, ha anunciat que es procedeix a la votació. 

19:08
   

Els CDR anuncien noves mobilitzacions 

El compte d’X dels CDR de Catalunya han fet fa uns minuts una publicació en què demanen que tothom estigui “a punt per sortir al carrer”.  

19:01
   

La cúpula dels Mossos donarà explicacions demà al matí 

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena i Garcia, acompanyat del director general de la Policia, Pere Ferrer, compareixeran en roda de premsa demà, divendres, 9 d’agost, a les 11 h des del Departament d’Interior. Tot seguit, hi intervindran el comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent, la comissaria de Prefectura, Rosa Bosch, i altres comandaments del cos. 

18:58
   

Segon agent dels Mossos detingut 

Els Mossos d’Esquadra han detingut un segon agent del cos per, suposadament, haver ajudat l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont a marxar de l’Arc de Triomf. Aquesta detenció s’afegeix a la d’un primer agent aquest migdia que, per la seva banda, ha presentat una petició d’“habeas corpus” per detenció il·legal al jutjat de guàrdia de Barcelona.  

18:50
   

Sílvia Orriols: “Som l’única formació de les que fan onejar estelades que mai no ha pactat amb qui les arrenca” 

La presidenta d’Aliança Catalana al Parlament, Sílvia Orriols, s’ha dirigit, de manera contínua, als diputats d’ERC durant la seva intervenció, a qui ha dit que “investir un espanyolista és legítim, però immoral”. A més, s’ha autodenominat com “l’única formació de les que fan onejar estelades que mai no ha pactat amb qui les arrenca”. 

18:37
   

La cerca de Puigdemont, a la premsa internacional 

El retorn de l’expresident Carles Puigdemont i la seva “sorprenent” desaparició posterior acapara l’atenció de part de la premsa internacional, amb grans mitjans com ‘The New York Times’, la BBC, ‘The Guardian’ o el ‘Financial Times’ i agències com Reuters o AP cobrint els esdeveniments a Catalunya.  

“Si l’objectiu de la fugida de Puigdemont era eclipsar la investidura d’Illa, ha tingut èxit”, afirma ‘The Guardian’, que fins i tot ha obert un blog en directe per seguir les informacions des de Barcelona en la seva edició europea. La BBC parla d’un retorn “dramàtic”. 

18:34
   

Laia Estrada: “La nostra condemna davant del genocidi” de Palestina i al “vergonyós paper de la Unió Europea”

La presidenta del grup parlamentari de la CUP al Parlament, Laia Estrada, ha començat la seva intervenció al ple d’investidura amb una condemna al “genocidi” de Palestina i alertant de “l’augment de l’extrema dreta”. Estrada també s’ha mostrat escèptica amb el nou finançament fiscal: “No podem decidir quins impostos es cobren, ni a qui, ni amb quina progressivitat”.

18:27
   

Els Mossos encara busquen el cotxe blanc 

Tot i que s’ha desactivat l’operació Gàbia, els Mossos d’Esquadra mantenen controls esporàdics i hi ha retencions a la Jonquera. A més, la policia catalana encara busca el cotxe blanc amb el qual sospiten que hauria fugit Carles Puigdemont. 

18:15
   

El Parc de la Ciutadella continua tancat 

Els accessos al Parc de la Ciutadella segueixen tancats, mentre que dins del Parlament de Catalunya es continua celebrant el ple d’investidura. 

17:48
   

Missatge enigmàtic de Carles Puigdemont a les xarxes 

Carles Puigdemont ha penjat una publicació al seu compte d’Instagram, poc abans de les 17.30 h, amb el text “Encara som aquí! Visca Catalunya lliure!” i un vídeo de la intervenció d’aquest matí al passeig de Lluís Companys. Un missatge que ha despertat diferents especulacions a les xarxes. 

17:40
   

Els Mossos aixequen l’operació Gàbia 

Els Mossos d’Esquadra han informat que es desactiva el dispositiu Gàbia, però que es mantenen controls esporàdics, especialment a la frontera.  

17:30
   

Jéssica Albiach: “Carles Puigdemont hauria de poder tornar sense risc de ser detingut” 

Comença la intervenció de Jéssica Albiach, presidenta dels Comuns al Parlament, que denuncia que el ple d’investidura s’està celebrant “en un context d’anomalia democràtica”. A banda de confirmar el “sí” dels Comuns a fer president el candidat Illa, també ha destacat que “Carles Puigdemont hauria de poder tornar sense risc de ser detingut”. 

17:19
   

Ignacio Garriga: “Hem assistit a un espectacle vergonyós” 

El ple d’investidura s’ha reprès amb la intervenció del president del grup parlamentari de Vox, Ignacio Garriga, que ha qualificat els successos d’avui com un “espectacle vergonyós” i una “autèntica humiliació als catalans”. A més, ha anunciat que, en els propers dies, Vox “denunciarà a tothom qui hagi ajudat Puigdemont per encobriment”. 

16:49
   

Es reprèn el ple d’investidura 

La Mesa del Parlament ha rebutjat per segon cop aturar el ple d’investidura a petició de Junts després de reunir també la Junta de Portaveus. La formació de Puigdemont ja havia demanat suspendre el debat a les tres de la tarda pel dispositiu policial per detenir l’expresident, però l’òrgan, amb majoria de PSC i ERC, ho ha tombat. Quan s’ha reprès, el president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, ha fet una petició de reconsideració explicant que hi havia una ordre de detenció del secretari general de Junts, Jordi Turull, per haver ajudat Puigdemont a fugir. Una informació que els Mossos d’Esquadra han desmentit afirmant que només el citaran a declarar.   

16:44
   

Finalitza la Junta de Portaveus  

Sobre les 16.40 h ha finalitzat la reunió de la Mesa del Parlament. El president de la cambra, Josep Rull, i la resta de diputats van ocupant els seus seients. Aviat sabrem si finalment decideix mantenir o suspendre la sessió plenària. 

16:29
   

Una trentena de manifestants continuen a les portes de la Ciutadella 

A hores d’ara, unes trenta persones són encara davant l’accés a la Ciutadella pel carrer Pla de Palau, després que els Mossos hagin desallotjat els manifestants independentistes que havien aconseguit entrar al parc. 

16:09
   

Els Mossos reprenen l’operació Gàbia 

Els Mossos d’Esquadra han informat que es reprèn l’operació Gàbia, el dispositiu especial de tancament per la fugida de Carles Puigdemont.  

15:58
   

Els Mossos citaran a declarar Turull 

Els Mossos d’Esquadra citaran a declarar el secretari general de Junts, Jordi Turull, en relació amb el seu paper en la fugida de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, després de la fugaç tornada a Espanya, segons l’agència EFE. 

15:54
   

Suspès el debat d’investidura 

Després de la petició del portaveu de Junts, Albert Batet, a la Mesa del Parlament, per tal que reconsiderin la decisió de seguir endavant amb el ple d’Investidura, el president del Parlament, Josep Rull, ha anunciat que se suspèn la sessió i la Mesa es torna a reunir per prendre una decisió definitiva. 

15:47
   

El ple d’investidura segueix endavant 

La Mesa del Parlament ha rebutjat aturar el ple d’investidura de Salvador Illa. PSC i ERC s’han mostrat favorables a seguir endavant amb el debat perquè, de moment, Carles Puigdemont no ha estat detingut. Junts demanava suspendre el debat “fins que es normalitzi la situació”. 

15:40
   

Els Mossos valoren la detenció de Jordi Turull 

Els Mossos d’Esquadra estan valorant la detenció de Jordi Turull en el marc de la investigació per la fugida de Carles Puigdemont. Així ho confirmen fonts policials a betevé. 

15:21
   

Junts demana aturar el debat d’investidura 

Junts ha demanat a la Mesa del Parlament aturar el debat d’investidura de Salvador Illa. El grup parlamentari ha registrat aquest dijous al migdia, durant el recés per dinar, allargar la suspensió de la sessió “fins que es normalitzi la situació”. Així ho ha anunciat en roda de premsa la portaveu del grup parlamentari, Mònica Sales, que ha denunciat que “activar l’operació Gàbia per detenir el president Puigdemont, un diputat electe, com si fos un terrorista, és gravíssim i inexplicable”.  

També ha carregat contra la detenció del mosso que acompanyava Puigdemont. Sales ha assenyalat la responsabilitat del govern en funcions. “Un dispositiu d’aquestes característiques és intolerable i una malversació de fons públics“, ha criticat. 

15:20
   

Els incidents a Ciutadella, segons els Mossos  

El cos de Mossos d’Esquadra ha emès un comunicat en què resumeix tots els esdeveniments i les actuacions policials al matí, des de l’arribada de Carles Puigdemont, fins al migdia. Després del discurs de l’expresident, el cos policial parla de diversos incidents remarcables en dos accessos al Parc de la Ciutadella situats al carrer de Pujades.  

“En un, s’ha produït tensió i agressions contra la línia policial que ha obligat les dotacions d’ordre públic a utilitzar gas pebre per recuperar l’espai. Com a resultat d’aquestes agressions, els Mossos han detingut dues persones i han denunciat penalment una quinzena de persones més”, informa la policia. 

“En un altre punt, una porta no habilitada també al carrer de Pujades, els manifestants n’han forçat el cadenat i han accedit momentàniament fins que les dotacions han pogut fer-los sortir”, diu el text dels Mossos. 

15:11
   

Gonzalo Boye assumeix la defensa del mosso detingut 

L’advocat Gonzalo Boye ha assumit la defensa del mosso detingut per ajudar l’expresident Carles Puigdemont i argumentarà que es tracta d’una “detenció il·legal, perquè no ha comès cap delicte”. Segons l’advocat, l’article 470 del codi penal parla de delicte en casos en què es facilita la fuga “d’un condemnat, pres o detingut”, una situació que no aplica en el cas de Carles Puigdemont. Els Mossos d’Esquadra han detingut l’agent del cos per suposadament col·laborar en la fugida de l’expresident de la Generalitat. 

La policia catalana preveu que hi hagi més detencions de persones per la seva presumpta col·laboració amb Puigdemont. 

gonzalo boye

14:39
   

El ple d’investidura es reprendrà a les 15.15 h  

Serà a les 15.15 h quan es reprendrà la sessió d’investidura al Parlament de Catalunya amb la resta de grups. Mentrestant, continua la incògnita sobre si Carles Puigdemont podrà assistir al ple per emetre el seu vot.  

14:37
   

Laura Borràs: “És un patriota i mosso exemplar” 

La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha qualificat de “patriota i mosso exemplar” l’agent detingut per haver col·laborat amb la fugida de Puigdemont. En un missatge a X, diu que “un dels mossos lleials a la Presidència de la Generalitat en l’exili i ha estat detingut pels qui actuen de policia judicial“.   

14:31
   

Interior investigarà la fugida de Puigdemont 

El Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya obrirà una investigació per esclarir per què s’ha perdut la pista de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont durant el dispositiu policial que havia de complir l’ordre de detenció emesa pel Tribunal Suprem. Fonts d’Interior han explicat a l’agència Europa Press que la investigació es farà per millorar i analitzar el dispositiu policial d’aquest dijous. 

Afegeixen que “segurament hi haurà més detencions de col·laboradors en relació amb la fugida del president Puigdemont”. 

14:26
   

Sindicats policials crítics amb el dispositiu de recerca 

El sindicat de la Policia Nacional Jupol ha titllat “d’escàndol” l’actuació dels Mossos d’Esquadra davant del retorn de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i ha considerat que els agents han “permès” la fugida malgrat tenir una ordre de detenció en vigor.  Per la seva banda, el sindicat SAP-Fepol demana a Interior i a la Direcció General de la policia catalana que prengui mesures per evitar que el prestigi dels mossos es vegi afectat pel dispositiu de recerca perquè reconeixen que hi havia unes “expectatives” que no s’han acabat complint.

retorn Puigdemont 2024

14:07
   

Recés al ple d’investidura 

El president del Parlament, Josep Rull, ha suspès durant una hora i mitja el ple d’investidura de Salvador Illa. Ho ha fet després del discurs del líder del PP, Alejandro Fernández. Es tracta d’un recés per dinar.  

14:03
   

Altres persones que han facilitat la fugida

Els Mossos d’Esquadra preveuen aturar les pròximes hores altres persones que hagin pogut facilitar la fugida de l’expresident català Carles Puigdemont després de la seva intervenció davant de milers de persones de Barcelona, que se sumarien al mosso arrestat per col·laborar en la fuga. Segons han informat a EFE fonts properes al cas, la policia catalana ha obert una investigació per identificar les persones que han ajudat Puigdemont tant a arribar a l’acte organitzat pels seus seguidors a Barcelona com a fugir posteriorment, escapolint-se entre la multitud. 

13:50
   

Els Mossos desactiven l’operació Gàbia 

Els Mossos d’Esquadra han desactivat l’operació Gàbia a tot Catalunya. Segons la policia catalana, s’han aixecat tots els controls que hi havia desplegats a les carreteres per trobar Carles Puigdemont. Fonts policials han informat a betevé que no es descarta que l’operació policial es reactivi a la tarda.

13:43
   

Més de 20 persones ateses pel SEM pels efectes del gas pebre

Més de 20 persones ateses pel SEM després que els Mossos utilitzessin gas pebre per dispersar un grup de manifestants que intentaven entrar al Parc de la Ciutadella després d’assistir a l’acte de benvinguda de l’expresident Carles Puigdemont. Allà, s’han viscut moments de tensió i empentes amb els Mossos d’Esquadra i s’ha arribat a trencar el cordó policial a l’accés del carrer de Pujades. La policia ha tirat gas pebre als concentrats quan han entrat els primers manifestats al parc.

 

13:30
   

Investiguen si hi ha més agents implicats en la desaparició de Puigdemont 

La policia catalana ha obert una investigació per esbrinar si hi ha més agents del cos de Mossos d’Esquadra implicats en l’arribada de Puigdemont a la ciutat i en la seva posterior desaparició. S’intenta esbrinar com l’expresident ha pogut arribar fins a l’acte de “benvinguda” organitzat per Junts i les entitats independentistes a Barcelona, sense haver estat interceptat per cap cos de seguretat. I com Carles Puigdemont ha pogut fugir després escapolint-se entre les 3.500 persones concentrades al passeig de Lluís Companys, a primera hora d’aquest dimarts. 

13:29
   

Afectacions als busos de TMB

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) informa que les línies de bus poden veure afectada la seva freqüència de pas per congestió circulatòria.

13:17
   

Dificultats per arribar a l’aeroport en període de vacances

L’Associació Espanyola de Consumidors lamenta “el caos” circulatori a l’entorn de Barcelona pel dispositiu Gàbia per cercar Carles Puigdemont. L’associació adverteix dels danys que l’operatiu policial pot ocasionar als ciutadans, sobretot aquells que aquest dimarts havien d’arribar fins a l’aeroport del Prat i que s’han trobat atrapats de manera inesperada en les retencions de trànsit a la sortida de la ciutat. L’entitat proposa als usuaris que hagin de fer connexions aèries o de trens, que facin els desplaçaments a l’aeroport o a les estació ferroviàries amb temps.  

13:16
   

Turistes desallotjats del parc 

Molts turistes, aliens a la tornada de Carles de Puigdemont a Barcelona després de set anys, han accedit al Parc de la Ciutadella per visitar-lo en el moment que els Mossos d’Esquadra l’han reobert un cop ha començat el ple d’investidura d’Illa. Els turistes, però, estan sent també desallotjats del parc per la policia. 

ornada puigdemont 2024

13:02
   

Confirmat: hi ha un mosso detingut

Els Mossos d’Esquadra han confirmat a betevé que hi ha un agent del cos policial detingut en el marc de la investigació de la fugida de Carles Puigdemont abans de la sessió d’investidura al Parlament.

12:55
   

Els Mossos buiden el parc per tornar-lo a tancar 

Els Mossos d’Esquadra procedeixen a desallotjar el Parc de la Ciutadella. La policia demana a totes les persones no acreditades que surtin del recinte. Tant als manifestants que havien entrat en suport a Carles Puigdemont com a la resta de persones que al llarg del matí havien accedit al parc. L’objectiu de la policia catalana és restringir de nou l’accés al parc. 

tornada puigdemont 2024

12:54
   

Un mosso d’esquadra, detingut per la fugida de Puigdemont 

Un mosso d’esquadra ha estat detingut per col·laborar en la desaparició de Carles Puigdemont dels entorns del Parc de la Ciutadella. Segons apunten diversos mitjans, com l’’ARA’, ‘El Periódico’ i ‘La Vanguardia’, l’expresident hauria utilitzat el seu vehicle per marxar de Barcelona. 

12:43
   

Els Mossos neguen cap pacte 

Els Mossos d’Esquadra preveien fer una detenció de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont “proporcional” i “discreta”. El Departament d’Interior assegura que es treballava per detenir-lo després dels parlaments a Arc de Triomf. Es volia evitar la detenció davant dels milers de manifestants o mentre l’expresident estigués a l’escenari, per evitar mals majors. Les mateixes fonts remarquen que no hi havia cap pacte amb l’expresident ni amb el seu entorn sobre com detenir-lo. 

mossos puigdemont

12:35
   

Illa reclama que la llei d’aministia s’apliqui a tothom per igual  

Salvador Illa reclama una aplicació de la llei d’amnistia “àgil, ràpida i sense subterfugis” al seu discurs d’investidura, coincidint amb el retorn de Puigdemont després de set anys a l’exili. Illa s’ha compromès a fer possible “el restabliment íntegre de la totalitat de drets civils de tots els ciutadans i de totes les formacions polítiques”. A més, el líder socialista ha demanat “respecte a la divisió de poders” i “al poder legislatiu”. 

12:24
   

Comparativa amb les urnes de l’1-O 

El diputat de Junts, Albert Batet, ha comparat la situació d’aquest dijous amb el que va passar amb les urnes del referèndum de l’1 d’octubre. “Busquen el president com la Policia Nacional i la Guàrdia Civil buscaven les urnes de l’1-O”, ha etzibat. Batet també ha carregat contra el govern sortint de Pere Aragonès, per activar l’operació Gàbia en lloc de “facilitar que els diputatspuguin accedir a la cambra. 

12:21
   

Vox creu que el retorn de Puigdemont és un “esperpent” 

Vox titlla “d’esperpent” el retorn de Puigdemont i avisa que farà “el que sigui necessari” perquè sigui detingut. Garriga carrega contra el Govern espanyol per permetre la “humiliació” de la tornada de l’expresident. Garriga ha fet aquestes declaracions en una concentració convocada per Vox per exigir la detenció de Puigdemont. Poc menys d’un centenar de persones han acudit a la crida de Vox en una mobilització que ha estat en tot moment encapsulada per la policia.

12:06
   

El PP titlla la desaparició de Puigdemont d’“humiliació insuportable” 

El president del PP, Alberto Núñez Feijóoqualifica d’“humiliació insuportable” el fet que  Puigdemont hagi fet un discurs a Barcelona i després se li hagi perdut la pista. Responsabilitza el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, de la desaparició de l’expresident. “És dolorós assistir en directe a aquest deliri del que Pedro Sánchez és el màxim responsable”, ha dit a la xarxa X.  

 

12:03
   

Batet espera que Puigdemont pugui exercir els seus drets 

Batet lamenta les circumstàncies que han fet que Puigdemont no estigui ara mateix al plenari d’investidura però espera que, tot i això, l’expresident pugui exercir els seus drets com a diputat electe. 

12:02
   

Boye marxa en taxi 

L’advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, ha sortit en taxi de la zona on aquest matí l’expresident de la Generalitat ha fet el seu discurs de retorn a Catalunya. El lletrat ha arribat fins al vehicle envoltat de persones que el protegien i el separaven dels periodistes.  A bord del taxi ha arribat fins al Parlament. Ha estat en aquest lapse de temps que Puigdemont ha desaparegut.   

11:52
   

El jutge Llarena decidiria l’entrada en presó de Puigdemont

Si Carles Puigdemont és detingut haurà de comparèixer davant de Pablo Llarena, el magistrat de la Sala Segona del Tribunal Suprem. Llarena serà qui haurà de decidir si l’expresident entra o no a presó. 

11:51
   

Es reprèn el ple d’investidura 

Després d’un recés, torna a reprendre’s el ple d’investidura del candidat socialista. És el torn del grup parlamentari de Junts. Parla Albert Batet, que ha agraït a la ciutadania el suport a Carles Puigdemont

11:37
   

Mossos uniformats i de paisà blinden la Ciutat de la Justícia 

El dispositiu policial muntat a la Ciutat de la Justícia de Barcelona està preparat per si  Puigdemont fos detingut i hagués de ser traslladat al jutjat de guàrdia corresponent abans de comunicar-ho al Tribunal Suprem. Les dues entrades del complex judicial estan envoltades de tanques de seguretat i vigilades per antiavalots dels Mossos d’Esquadra per si hi hagués aldarulls de possibles manifestants independentistes. Tot i que a  l’edifici pràcticament no hi ha activitat judicial, hi ha més agents dels Mossos d’Esquadra uniformats i de paisà que qualsevol altre dia. 

11:25
   

“Ara estem amb la pell roja, coent i ulls roents” 

Imatges del moment en què els Mossos d’esquadra han dispersat manifestants amb gas pebre. Entre els afectats hi ha persones grans. Asseguren que “hem vist gent patir bastant”.

Els Mossos dispersen amb gas pebre manifestants que intentaven accedir a la Ciutadella | VÍDEO

11:21
   

Portes obertes al parc 

S’ha obert una de les portes del Parc de la Ciutadella. Els manifestants s’estan aplegant als jardins ubicats a la façana principal del Parlament i continuen cridant consignes com “els carrers seran sempre nostres. 

11:12
   

Controls exhaustius 

Imatge de la C-31 tallada en sentit sud. L’ha publicada @JoanSole_  a X. Assegura que la policia catalana revisa cotxes i obre maleters.  

Foto: @JoanSole_

10:57
   

Crispació al carrer de Pujadas 

Al carrer de Pujadas s’han viscut moments de crispació quan un grup de manifestants ha forçat la porta que estava tancada amb un cadenat i han entrat al parc. Aleshores han arribat els Mossos, amb qui s’han encarat i els han tornat a fer fora.  

10:46
   

Talls i controls viaris arreu del país

La C31 de Barcelona en sentit sud està tallada per evitar la sortida de Puigdemont via aeroport. La vigilància de Mossos d’Esquadra també implica controls a altres carreteres  perquè se sospita que l’expresident ha agafat un cotxe i ha marxat de la zona. Els Mossos estan fent controls a tots els vehicles que surten cap a França a la frontera de la Jonquera. Miren l’interior dels cotxes sense obrir el maleter. 

10:43
   

Controls a les carreteres 

El pla Gàbia preveu controls en carreteres per localitzar persones fugides. La Comissaria Superior l’ha activat a la Regió Policial de Barcelona i en les regions metropolitanes nord i sud per intentar localitzar Carles Puigdemont. A més, s’ha remès el model del vehicle i matrícula on se suposa que viatja l’expresident a les Àrees Policials Bàsiques.  Fonts policials oficials han informat que de moment no consta que s’hagi detingut Carles Puigdemont.

10:30
   

Mossos activa l’operació Gàbia

Els Mossos d’Esquadra han activat el dispositiu Gàbia, amb controls en diverses vies de sortida de la ciutat de Barcelona per intentar localitzar Carles Puigdemont. No s’ha tornat a veure l’expresident des de la seva intervenció a l’acte organitzat al passeig de Lluís Companys aquest dimecres al matí.

10:19
   

Dispersen amb gas els manifestants

Els Mossos d’Esquadra han dispersat amb gas lacrimogen desenes de manifestants que volien accedir al Parc de la Ciutadella. Ha passat en el oment que es donava el tret de sortida  al debat d’investidura de Salvador Illa. Un nombrós grup de manifestants s’han concentrat davant d’una de les portes d’accés al parc al carrer de Pujades, on han arribat a tombar les tanques. Uns quants dels manifestants han pogut entrar uns pocs metres dins del parc, moment en el qual els agents han llençat gas pebre per dispersar-los i fer-los tornar a sortir de la Ciutadella.

 

 

10:12
   

Dos vots delegats

El president del Parlament, Josep Rull, ha explicat que el vicepresident primer David Pérez havia patit una indisposició i el diputat de Junts Lluís Puig ha delegat el vot. 

10:05
   

Puigdemont no ha delegat el vot 

El president del Parlament de Catalunya, Josep Rull, confirma en l’inici del ple d’investidura que dos diputats han delegat el vot. Cap d’ells és Carles Puigdemont, per tant, la hipòtesi que hagi pogut delegar el vot queda descartada. 

10:00
   

Comença el ple d’investidura

El president del Parlament de Catalunya, Josep Rull, dona el tret de sortida al ple d’investidura del candidat, Salvador Illa. Els diputats ja són a l’hemicicle.  

09:56
   

3.500 manifestants, segons la Guàrdia Urbana

La concentració de suport a Carles Puigdemont ha aplegat unes 3.500 persones, segons la Guàrdia Urbana. Molts d’ells segueixen concentrats a les portes del Parc de la Ciutadella.

09:52
   

Incertesa sobre la ubicació de Puigdemont 

Puigdemont ha desaparegut de l’esfera pública tan bon punt ha acabat el seu discurs a l’Arc de Triomf. Proliferen les hipòtesis. Diversos mitjans de comunicació apunten que podria haver marxat de nou després de delegar el vot al seu advocat, Gonzalo Boye. 

09:47
   

Plenari incert de llarga durada 

Si el plenari finalment comença, el primer de parlar sense límit de temps seria Salvador Illa. Seria durant tot el matí i, a la tarda, vindrien les rèpliques de tots els grups parlamentaris i, altre cop, la rèplica del candidat. És aquí quan Illa podrà decidir si respon un per un a cada grup parlamentari.  

09:44
   

No se sap on està Puigdemont 

Expectació per saber on es troba ara Carles Puigdemont. De moment, no se l’ha vist entrar al Parlament. Si no se suspèn, està previst que el ple comenci a les 10 h. El debat podria durar entre set i vuit hores, però es podria allargar encara més i passar a l’endemà.  

09:40
   

La comitiva de Junts entra al Parlament enmig d’aplaudiments

La comitiva de Junts entra al Parlament enmig d’aplaudiments però no s’ha tornat a veure a l’expresident Puigdemont des dels parlaments que ha fet fa uns 40 minuts

09:39
   

La Ciutat de la Justícia, blindada 

Els Mossos d’Esquadra han blindat la Ciutat de la Justícia preveient una eventual detenció de Puigdemont. Hi han col·locat unes tanques per assegurar el perímetre i impedeixen que la premsa s’acosti a l’accés de l’aparcament per on entren les furgonetes policials que traslladen detinguts. 

09:37
   

Manifestants a les portes del parc 

Els manifestants concentrats davant del cordó policial demanen poder entrar al parc. Criden “volem entrar”.  Es demana acreditació a qualsevol persona que vulgui entrar al recinte. Inclús l’advocat de Carles Puigdemont ha tingut problemes per entrar-hi.

09:36
   

Puigdemont no ha entrat al parc 

L’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, no ha entrat, de moment, al Parc de la Ciutadella per l’única entrada habilitada. No s’ha desplaçat pel passadís amb la comitiva de Junts. Tot i que l’expresident té previst assistir a les 10 al ple d’investidura de Salvador Illa.

09:30
   

“He vingut per recordar-los que som aquí” 

“Avui he vingut aquí per recordar-los que encara som aquí, perquè no tenim dret a denunciar“. Han estat unes de les paraules de l’expresident en la seva reaparició. També a apuntat que “avui molts festejaran que sigui detingut“, però ha fet una crida a “preparar noves oportunitats” després de la investidura d’Illa. 

09:25
   

Els crits de suport a Puigdemont no s’aturen

Darrera del cordó policial es continuen sentit crits de suport a Carles Puigdemont. Els centenars de persones aplegades continuen cridant “Independència” i “Llibertat”

09:22
   

Un cordó de Mossos envolten el Parc de la Ciutadella

Un cordó policial de Mossos d’Esquadra protegeixen el Parc de la Ciutadella i no deixen que ningú que no estigui acreditat entri al recinte

09:14
   

Protesta de Vox

A les portes del Parc de la Ciutadella hi ha protesta convocada per Vox. La formació ultradretana, de fet, havia demanat que es prohibís l’acte de rebuda de l’expresident.  Criden “terrorista” i altres consignes contra l’amnistia

09:06
   

Passadís fins a la Ciutadella

Al passeig de Lluís Companys s’està preparant el passadís que ha de permetre fer arribar l’expresident fins a les portes del parc de la Ciutadella. El seu discurs, de pocs minuts, ha estat interromput en algun moment per crits de “independència” i “Puigdemont president”.

09:04
   

“No sé quan ens tornarem a veure”

Puigdemont, sobre la possibilitat que pugui ser detingut, ha admès que “no sé quan ens tornarem a veure però passi el que passi espero que puguem tornar a cridar junts: Visca Catalunya lliure!”

09:00
   

Puigdemont reivindica el referèndum que qualifica de victòria que va fer sorgir una repressió “ferotge”. Ha estat contundent. “No ens deixem entabanar. Ni és ni era ni serà mai un delicte fer un referèndum”

08:56
   

carles puigdemont barcelona ple investidura parlament catalunya salvador illa ultima horaArriba Carles Puigdemont a l’Arc de Triomf

Carles Puigdemont ha arribat en mig de crits de suport. Arriba caminant pel passeig de Lluis Companys i ja està a l’escenari. Comença els parlaments. Els pots seguir en directe en aquesta pàgina

08:54
   

Puigdemont a Instagram

Carles Puigdemont comença una emissió en directe al seu compte d’Instagram

08:41
   

Lemes de suport a Puigdemont

A més de multitud de banderes ‘estelades’, a la concentració s’exhibeixen pancartes amb lemes com “Puigdemont, el meu president” o “El pacte de la vergonya” -en al·lusió a l’acord d’investidura entre el PSC i ERC-, a més de caretes amb la cara de l’expresident

Foto: Jordi Borràs

08:29
   

Dispositiu dels Mossos d’Esquadra

Els Mossos d’Esquadra s’han desplegat aquest dijous a les sis del matí al Parlament en el marc del dispositiu per blindar els accessos a la cambra. La policia catalana ha activat el centre operatiu de coordinació policial (CECOR) per dirigir el dispositiu de seguretat. Els Mossos ja tenen enllestit el dispositiu per detenir Carles Puigdemont.

08:23
   

Mentre el passeig de Lluís Companys s’omple de seguidors de Carles Puigdemont, el candidat del PSC, Salvador Illa, ja ha arribat al Parlament de Catalunya per ser investit president. El ple que ho ha de fer possible començarà (en principi) a les 10 hores amb la seva intervenció, que no tindrà límit de temps. Si Puigdemont fos detingut, podria quedar suspès. 

08:17
   

Assistents amb estelades i samarretes de la Diada

Alguns dels manifestants porten estelades i la samarreta de la Diada 2024. Tan bon punt arriben es van situant davant de l’escenari on es preveu que Puigdemont faci un discurs després de set anys d’exili. Després, la intenció és que l’expresident vagi acompanyat fins al Parlament. 

08:14
   

Comença la concentració a Lluís Companys

Centenars de persones comencen a concentrar-se al passeig de Lluís Companys per rebre l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont. En aquest punt hi ha un escenari preparat amb un faristol per a parlaments. L’acte està previst que comenci a les 9 hores, abans del plenari d’investidura que ha d’investir el candidat socialista Salvador Illa. 

08:07
   

Bon dia, comencem aquí el seguiment minut a minut d’aquest dia marcat pel ple d’investidura de Salvador Illa i també pel retorn de Carles Puigdemont i la seva possible detenció. Us anirem informant de tot el que vagi passant tant dins com fora del Parlament de Catalunya.