El Grup Municipal de Barcelona en Comú ja ha posat també sobre la taula les seves condicions per aprovar les ordenances fiscals del 2025, i van encaminades a recaptar més diners a través del turisme. En aquest sentit, la futura líder de la formació quan marxi Colau, Janet Sanz, ha desgranat dues propostes que plantejarà al govern de Jaume Collboni, amb qui ha mantingut converses les últimes setmanes tant per les ordenances com pel pressupost de l’any vinent.

La primera mesura que proposen els comuns és cobrar l’IBI màxim a 208 hotels de luxe de la ciutat. En concret, BComú vol que l’Ajuntament modifiqui l’impost sobre els béns immobles perquè els edificis amb un valor cadastral superior als 5,2 milions d’euros paguin un 1,3 % d’IBI, en comptes de l’1 % actual. Com que la llei no permet fer una distinció entre hotels i la resta d’immobles, la mesura afectaria 208 hotels i 16 edificis més (entre els quals, pavellons de congressos i centres comercials). Els comuns calculen que, amb aquest canvi, Barcelona recaptaria 10 M € addicionals a través de l’IBI. Un ciutadà paga un IBI del 0,66 % per un pis.

L’objectiu és que els hotels de luxe en immobles de luxe paguin més que qualsevol veí per tenir un pis”
Janet Sanz, portaveu del Grup Municipal de BComú

Encarir les visites al Park Güell

La segona mesura proposada per BComú té a veure amb un dels reclams turístics més destacats de la ciutat: el Park Güell. Janet Sanz ha dit que plantejarà al govern que multipliqui per dos el cost de l’entrada al Park Güell perquè passi dels 10 € als 20 €. La futura líder de la formació ha recordat que cada any visiten el parc més de quatre milions de persones, de les quals un 97 % no són veïns de Barcelona: “Hem d’assimilar el cost de les entrades del Park Güell a les de la Sagrada Família“, ha sentenciat Sanz.

Més enllà de les dues propostes enfocades al turisme, els comuns també proposen modificar l’ordenança de terrasses per incloure un import mínim als rangs de preu de les sancions greus o molt greus als restauradors que incompleixin la normativa. Ara mateix, l’ordenança de terrasses només preveu un import màxim de 1.500 € i 3.000 € a les sancions greus o molt greus, respectivament. BComú vol que l’import mínim sigui del 50 % de l’import màxim.