Espai jove Ca la Panarra

(ACN/Redacció) L’Ajuntament de Barcelona ha activat una instrucció que fixa nous criteris per aplicar la gestió cívica en determinats equipaments. El consistori es reafirma, així, en els “valors” d’aquest tipus de gestió i actualitza el protocol vigent. La norma estipula com a novetat que l’adjudicació dels equipaments serà per concurrència pública i estarà oberta a les entitats interessades a desenvolupar-hi projectes de gestió cívica. El regidor d’Educació, Persones Grans i Participació, Lluís Rabell, ha remarcat que a través d’aquesta instrucció el consistori “aprofundeix i consolida” un instrument de col·laboració publicoprivada i de participació ciutadana “que té una llarga trajectòria a la ciutat”.

La gestió cívica està prevista a la Carta Municipal de Barcelona i existeix des del 1998. La nova instrucció, però, fixa criteris per determinar els equipaments susceptibles de gestió cívica i les entitats que hi poden accedir.

En concret, són subjectes de la gestió cívica entitats, associacions i organitzacions sense afany de lucre arrelades al territori o en el sector en què s’ubiqui l’objecte de la gestió. L’àmbit objectiu de la gestió cívica són projectes d’iniciativa ciutadana al voltant d’equipaments públics de matèria cívica, de foment de la participació o de serveis no especialitzats, que l’Ajuntament no estigui obligat a prestar.

Quins tipus d’equipaments

Els equipaments susceptibles de promoure-hi la gestió cívica són casals de barri, casals de joves i centres de caràcter culturals. Excepcionalment poden ser centres cívics, espais de joves, centres de recursos sectorials, casals de gent gran, fàbriques de creació i pistes esportives.

En aquests casos, la gestió cívica només es pot impulsar si hi ha una demanda o proposta procedent de la ciutadania organitzada que comporti el foment de la participació i que sigui un projecte d’interès general.

La nova instrucció estableix i regula, a més, el seguiment dels projectes de gestió cívica a través del Balanç Comunitari. Es tracta d’una eina d’autoavaluació i seguiment dels projectes des d’una perspectiva de l’àmbit comunitari i basada en la participació.

Si bé la regulació ha entrat en vigor aquesta setmana, després del període d’exposició pública, no es començarà a aplicar de manera immediata sinó progressiva. A mesura que els convenis que estan actualment en vigor en els equipaments de la ciutat amb gestió cívica vagin acabant, s’aniran renovant mitjançant la nova regulació. Fins a final d’aquest any està previst que 25 dels equipaments de la ciutat amb gestió cívica es renovin amb el nou procediment.

A Barcelona hi ha actualment 60 equipaments amb gestió cívica o ciutadana, entre els quals abunden els casals de barri, els centres cívics, els casals de joves, les cases de cultura i altres projectes singulars.