El Ple de Barcelona d’aquest juliol ha aprovat estudiar que la ciutat elabori una normativa pròpia per regular els lloguers de temporada (de fins a 11 mesos), que són els que ara s’escapen de la regulació dels preus dels lloguers. BComú ha defensat una proposta perquè Barcelona creï un pla especial urbanístic amb l’objectiu de determinar a quines zones estan permesos i a quines no són compatibles amb l’oferta de lloguers tradicionals.

Tot i que les competències d’habitatge són de l’Estat, que assegura que ja està treballant per fer una regulació dels lloguers de temporada, Ada Colau (BComú) ha assegurat: “La pregunta és: ‘Volem actuar?’. A banda de l’Estat, Barcelona pot fer allò mínim o allò màxim“. La proposta ha rebut el suport del govern municipal (PSC), de TriasxBCN i d’ERC, mentre que el PP i Vox hi han votat en contra.

“Claríssims dubtes de viabilitat”

Malgrat donar suport a la mesura, la tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Laia Bonet, ha avisat, sobre la proposta d’elaborar un pla especial urbanístic per regular els lloguers temporals: “Els serveis jurídics ens han fet arribar claríssims dubtes de viabilitat“.. Per la seva banda, Damià Calvet (TriasxBCN) ha assegurat: “L’objectiu comú és que augmenti l’oferta de lloguer”; Eva Baró (ERC) ha retret a Colau no haver actuat abans, quan era alcaldessa: “Vostès van perdre una oportunitat d’or. Han tingut vuit anys i no han fet res“.

El PP i Vox hi han votat en contra. Àngels Esteller (PP) també ha carregat contra l’anterior govern de Colau: “Les causes de la crisi de l’habitatge són les polítiques que van fer”. Liberto Sanderos (Vox) ha criticat que els comuns “només saben parlar de sancions i de criminalitzar els propietaris”.