Com es pot ampliar i millorar el confort d’un edifici d’habitatges de forma ràpida, eficient i sostenible? Per aconseguir-ho, l’Ajuntament de Barcelona, amb l’impuls de la Fundació BIT Habitat, ha triat tres sistemes constructius innovadors, de baixes emissions i costos limitats. Les tres solucions resolen el repte amb estructures de fusta o metàl·liques que van adossades a les façanes. Ara es fabricaran per provar els prototips en edificis reals durant un any.

S’espera poder tenir fetes les creacions el març del 2023 i testejar-les primer en blocs de pisos del barri del Besòs i el Maresme. A grans trets, les propostes seleccionades afegeixen una façana nova als edificis que els permet guanyar espai per als habitatges (balcons o zones comunitàries), per posar-hi un ascensor o per millorar l’aïllament. També plantegen estructures als terrats per posar-hi panells solars, cobertes verdes o per captar i reutilitzar l’aigua de la pluja.

Les tres propostes, en detall

Dibuix de l’estructura de fusta adossada a un bloc d’habitatges que planteja la proposta Aligra

La proposta finalista que ha rebut més punts s’anomena Aligra i es basa en una estructura de fusta amb tancaments multicapa (a triar entre vidre, baranes…). Una aposta per la lleugeresa, la facilitat de muntatge i els materials ecològics. La va presentar l’equip format per Straddle 3, Societat Orgànica, Aiguasol, Tall-Fusta i Tejido. Un dels arquitectes de l’equip, David Juárez, defensa la fusta com “el material del segle XXII i el futur”.

Recreació virtual de la proposta Regenerar Barcelona, amb una estructura de fusta autoportant davant dels edificis

També aposta per una estructura de fusta la proposta Regenerar Barcelona, presentada per la Universitat Politècnica de Catalunya i Constraula. El prototip dissenyat s’adapta a la façana dels edificis per anar configurant espais interiors i exteriors. Des de l’equip redactor, Pere Joan Ravetllat apunta que la proposta vol contribuir a millorar la qualitat de l’habitatge, l’aspecte exterior i el comportament energètic.

Recreació virtual de la proposta InnoFAB amb una estructura metàl·lica afegida a l’edifici

La tercera proposta seleccionada aposta per una estructura metàl·lica fàcil de muntar i desmuntar i amb materials que en un 80 % provenen de productes reciclats o que es poden reutilitzar. S’anomena InnoFAB i l’ha presentat l’equip format per Pich Aguilera Arquitectes, Pich Architects i Pich Innovation, Metalperfil i Vertical Urban Biotechnology. L’arquitecta Teresa Batlle ho veu com “una oportunitat per revitalitzar edificis existents”.

Ajuts econòmics per fer els prototips

Les tres propostes guanyadores rebran ajuts d’entre 100.000 i 150.000 € per fer front a un 80 % de la despesa. El projecte ha tirat endavant gràcies a la reforma de la Llei d’urbanisme, que permet ampliar alguns edificis amb nous cossos adossats si se’n millora la sostenibilitat i habitabilitat. La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, defensa la mesura per donar “una segona, tercera i quarta vida als habitatges” sense haver d’enderrocar: “volem rehabilitar i regenerar”.

Sanz ha apuntat que, a banda del Besòs i el Maresme, aquests mòduls afegits als edificis poden ser una solució per a barris en rehabilitació com Can Peguera o la Trinitat Vella i, fins i tot, per ampliar els pisos de la Barceloneta. La tinenta d’alcalde d’Agenda 2030, Laia Bonet, ha destacat que el repte urbà que es va llançar ha suposat “una invitació a la creativitat i la innovació sense límits”.

Comparteix a: