Com es pot ampliar i millorar el confort d’un edifici d’habitatges de forma ràpida, eficient i sostenible? Per aconseguir-ho, l’Ajuntament de Barcelona, amb l’impuls de la Fundació BIT Habitat, ha triat tres sistemes constructius innovadors, de baixes emissions i costos limitats. Les tres solucions resolen el repte amb estructures de fusta o metàl·liques que van adossades a les façanes. Ara es fabricaran per provar els prototips en edificis reals durant un any.
S’espera poder tenir fetes les creacions el març del 2023 i testejar-les primer en blocs de pisos del barri del Besòs i el Maresme. A grans trets, les propostes seleccionades afegeixen una façana nova als edificis que els permet guanyar espai per als habitatges (balcons o zones comunitàries), per posar-hi un ascensor o per millorar l’aïllament. També plantegen estructures als terrats per posar-hi panells solars, cobertes verdes o per captar i reutilitzar l’aigua de la pluja.
Les tres propostes, en detall
La proposta finalista que ha rebut més punts s’anomena Aligra i es basa en una estructura de fusta amb tancaments multicapa (a triar entre vidre, baranes…). Una aposta per la lleugeresa, la facilitat de muntatge i els materials ecològics. La va presentar l’equip format per Straddle 3, Societat Orgànica, Aiguasol, Tall-Fusta i Tejido. Un dels arquitectes de l’equip, David Juárez, defensa la fusta com “el material del segle XXII i el futur”.
També aposta per una estructura de fusta la proposta Regenerar Barcelona, presentada per la Universitat Politècnica de Catalunya i Constraula. El prototip dissenyat s’adapta a la façana dels edificis per anar configurant espais interiors i exteriors. Des de l’equip redactor, Pere Joan Ravetllat apunta que la proposta vol contribuir a millorar la qualitat de l’habitatge, l’aspecte exterior i el comportament energètic.
La tercera proposta seleccionada aposta per una estructura metàl·lica fàcil de muntar i desmuntar i amb materials que en un 80 % provenen de productes reciclats o que es poden reutilitzar. S’anomena InnoFAB i l’ha presentat l’equip format per Pich Aguilera Arquitectes, Pich Architects i Pich Innovation, Metalperfil i Vertical Urban Biotechnology. L’arquitecta Teresa Batlle ho veu com “una oportunitat per revitalitzar edificis existents”.
Ajuts econòmics per fer els prototips
Les tres propostes guanyadores rebran ajuts d’entre 100.000 i 150.000 € per fer front a un 80 % de la despesa. El projecte ha tirat endavant gràcies a la reforma de la Llei d’urbanisme, que permet ampliar alguns edificis amb nous cossos adossats si se’n millora la sostenibilitat i habitabilitat. La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, defensa la mesura per donar “una segona, tercera i quarta vida als habitatges” sense haver d’enderrocar: “volem rehabilitar i regenerar”.
Sanz ha apuntat que, a banda del Besòs i el Maresme, aquests mòduls afegits als edificis poden ser una solució per a barris en rehabilitació com Can Peguera o la Trinitat Vella i, fins i tot, per ampliar els pisos de la Barceloneta. La tinenta d’alcalde d’Agenda 2030, Laia Bonet, ha destacat que el repte urbà que es va llançar ha suposat “una invitació a la creativitat i la innovació sense límits”.