Res no va sortir tal com estava planejat per part dels Mossos d’Esquadra pel que fa a la detenció de Carles Puigdemont, segons ha explicat aquest dijous Eduard Sallent, comissari en cap del cos. “Va ser un dia difícil que no va acabar com esperàvem, però ho vam donar tot”. El pla havia definit l‘interior del Parc de la Ciutadella com el lloc més idoni per detenir l’expresident de la Generalitat, ja que allà no tindria el suport de les persones concentrades. “Teníem allà un furgó preparat per dur-lo a la Ciutat de la Justícia i, des d’allà, si calia, al Tribunal Suprem, a Madrid”, ha explicat Sallent. Però els fets els van agafar per sorpresa, perquè Puigdemont no va fer cap intenció d’accedir al Parlament i va acabar fugint.

Puigdemont va entrar i sortir ràpidament de l’escenari del passeig de Lluís Companys després de cinc minuts de discurs, “envoltat d’una massa de persones i autoritats del país, que ostenten càrrecs electorals”, i que “van configurar un mur que no ens van permetre accedir a ell“. El comissari en cap ha explicat també que immediatament després, tant Puigdemont com Jordi Turull i Gonzalo Boye, “van anar a una carpa, es van posar un barret i van marxar“. Ho van fer en el famós vehicle blanc que duia una cadira de rodes al seient del copilot.

Inici d’una persecució fallida

A partir d’aquí, els Mossos van engegar una persecució d’aquest vehicle, però els agents van perdre la vista del cotxe al passeig de la Circumval·lació. La policia ha confirmat que va estar a punt d’enxampar Puigdemont, però que el van perdre per un semàfor en vermell. És per això que es va activar l’operatiu Gàbia. “Primer, a Barcelona, i, progressivament, a Catalunya”, ha detallat Sallent.

Lamenta la participació d’agents del cos

Eduard Sallent s’ha felicitat perquè els Mossos d’Esquadra van aconseguir complir amb els altres dos objectius del dia: que se celebrés el ple d’investidura i mantenir l’ordre públic i la seguretat als afores, on hi havia convocades concentracions de signe contrari. Tanmateix, lamenta que en el cas del tercer objectiu, la detenció de Puigdemont, hagin detingut per participar-hi o afavorir la fugida almenys dos mossos. “Han posat en dificultats la resta de companys“, assegura, en relació amb les crítiques i retrets que rep el cos policial des de dijous al migdia.

En qualsevol cas, s’ha mostrat segur que hi ha hagut encerts i desencerts en el dispositiu i ha anunciat que es retran comptes amb el jutge Llarena, un magistrat que ja ha demanat informes detallats del dispositiu.

Ara, el Mossos segueixen buscant Puigdemont a Catalunya i no descarten que encara sigui a Barcelona.