El govern de Jaume Collboni ha encetat una setmana clau a l’Ajuntament de Barcelona amb el vent a favor. Aquest diumenge va sortir a la llum un acord PSC-BComú per regular els lloguers de temporada, estudiar la reducció de terminals de creuers i congelar les tarifes del transport públic, condicions dels comuns per negociar amb l’alcalde tant el pressupost com les ordenances fiscals del 2025. Per tant, haver tancat l’acord apropa una mica més els d’Ada Colau a dir que sí a les ordenances fiscals, aquest dimecres, a la Comissió d’Economia.

Ara bé, tot i el document, el regidor de BComú Marc Serra ha assegurat que es tracta només d'”un bon principi d’acord, que posa fil a l’agulla” quant a habitatge, turisme i transport públic, però que respon a “les condicions per asseure’ns a negociar” i, en cap cas, dona per fet el suport a les taxes i impostos de l’any que ve. En aquest sentit, Serra troba insuficients les mesures proposades pel govern per cobrar més al turisme; els comuns volen cobrar l’IBI màxim als hotels de luxe i doblar el preu de l’entrada al Park Güell.

Per la seva banda, ERC veu amb un cert punt de recel l’acord PSC-BComú. El portaveu republicà, Jordi Castellana, ha dit que “per ara tenim grans titulars que sonen bé, però caldrà veure com es concreten“, i ha assegurat que Esquerra no ha avançat en les negociacions amb Collboni per les ordenances: “Som on érem, hi ha camí per treballar i el camí és llarg“.

Junts i el PP, un no rotund a les taxes de Collboni

Els qui han rebutjat rotundament l’entesa de l’alcalde amb els comuns són Junts i el PP. La portaveu de Junts, Neus Munté, ha lamentat que “es constata que Collboni ha triat l’opció de fer un tripartit amb Esquera i comuns” i ha avisat que no votaran a favor dels comptes presentats pel PSC: “No donarem suport a les ordenances fiscals, són les que hauria presentat Colau”. Des del PP, Juan Milián també ha retret a Collboni que “Barcelona no trobarà solucions amb ERC i BComú” i que, “si no hi ha un canvi radical, el PP farà un no rotund a les ordenances“.