Representants d’associacions i entitats que s’encarreguen de la gestió cívica de 30 equipaments de Barcelona s’han reunit amb el regidor de Pla de Barris, Persones Grans i Educació, Lluís Rabell, per reclamar un increment dels recursos econòmics de què disposen. El portaveu de la Plataforma de Gestió Cívica de Barcelona, Enric Capdevila, ha valorat la trobada com a positiva pel canvi de to del consistori per tractar aquesta qüestió, que fins ara apostava per congelar molts dels pressupostos.
La plataforma vol pactar un increment de les condicions econòmiques que l’Ajuntament els ofereix per gestionar els seus equipaments en el període del 2025 al 2028, uns recursos que a hores d’ara veuen insuficients davant la pujada de preus per la inflació i la necessitat d’augmentar la inversió en la promoció de la cohesió social i cultural dels barris.
Nou Barris, pendent de signar 10 convenis
A Nou Barris, per exemple, està pendent la signatura per renovar 10 convenis, però algunes entitats es plantegen no fer-ho si no es preveu cap increment. En concret, demanen un augment global de 300.000 euros anuals a repartir entre les 10 entitats gestores del districte. A hores d’ara, Lluís Rabell s’ha compromès a aportar 80.000 euros més i a demanar al tinent d’alcaldia d’Economia i Hisenda, Jordi Valls, una bestreta amb els 220.000 euros restants, ja que el districte no pot assumir aquesta despesa.
D’altra banda, la plataforma també reclama que es reactivi el Programa de patrimoni ciutadà, amb el qual l’Ajuntament ha de consolidar i promoure iniciatives ciutadanes d’ús i gestió comunitària del patrimoni públic municipal. Respecte a aquest punt, Rabell ha anunciat que el nombre de tècnics que treballaran per impulsar aquest programa passaran de ser dos a cinc.
A Barcelona hi ha actualment 60 equipaments amb gestió cívica o ciutadana, entre els quals abunden els casals de barri, els centres cívics, els casals de joves, les cases de cultura i altres projectes singulars.