El Centre Cívic Pati Llimona acull fins al 16 de març una exposició de fotografia experimental, ecològica i singular a parts iguals. Titulada ‘Exposicions solars ɸ 41ºN’, presenta les solarigrafies del fotògraf JB Cunillera.

Segons explica l’autor al programa ‘Plaça Tísner, són imatges amb què mostra el recorregut del Sol i en què “el màxim que es pot fer és agafar-lo des del punt més baix, el 21 de desembre, fins al 21 de juny, quan passa pel punt més alt”. En aquest cas, el temps d’exposició de la imatge és de sis mesos, però segons l’artista, pot arribar a ser de fins a dos anys.

Retrats al Sol des de Barcelona

Totes les imatges que apareixen a la mostra estan preses des de la mateixa latitud, 41 graus nord, que és on se situa la ciutat de Barcelona. “En solarigrafia, no és el mateix fer les fotos des de l’equador que fer-les des d’una zona polar, sobretot per la corba que ens marca el sol a cada latitud”, conta Cunillera.

L’autor, que també comparteix alguns dels retrats al prerfil d’Instagram @ExperienciasFotoSensibles, assegura que el que sí que és diferent és la intenció de les imatges. N’hi ha que conserven la voluntat científica de mostrar el moviment de l’astre rei, però d’altres tenen un vessant més estètic. “Hi ha una col·lecció que se salta les normes de la solarigrafia i la càmera no està fixada, sinó dins d’objectes quotidians que estan moviment“, afirma el fotògraf.

Les càmeres, fabricades per l’artista

Una altra de les peculiaritats de la mostra és que Cunillera ha fet les fotografies amb unes càmeres que fabrica ell mateix i que anomena “latacam“. Bàsicament, són càmeres estenopeiques fetes amb plàstics o aluminis d’objectes reutilitzats. Explica que “són llaunes de beguda amb l’interior pintat de negre i l’òptica és un forat de 0,46 mil·límetres per on entra la llum i crea la solarigrafia”. De dins en surt un negatiu que “no passa per líquids” i que reinverteix digitalment en un procés on no s’utilitzen productes químics.

Comparteix a: