El canvi climàtic és una certesa. Ho demostra que aquesta setmana el món es reuneix en una nova edició de la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic. Així i tot, l’editor en cap de Verificat, Marc Masip, alerta de la “gran desinformació existent” sobre la variació climàtica. Masip explica que “els investigadors de les falses notícies científiques han identificat cinc narratives en contra del canvi climàtic“.

El primer exemple de desinformació diu directament que “el canvi climàtic no existeix, amb missatges com que sempre ha fet la mateixa calor al món”. Amb les dades a la mà, Marc Masip assegura que “aquest relat és fals. L’any 2023 va ser el més calorós a escala global, mentre que l’any 2022 va ser històricament el més càlid a Catalunya”.

La segona narrativa falsa reconeix que “el canvi climàtic sí que existeix, però no és responsabilitat de les persones, és culpa dels fenòmens naturals”. Masip posa l’exemple dels “falsos missatges que sempre apareixen quan un volcà entra en erupció, que diuen que les nostres emissions de gasos amb efecte d’hivernacle són menors en comparació”. Masip explica que és tot el contrari: “Els volcans no expulsen ni un 2 % de gasos que emeten les indústries en el món”.

La tercera falsedat diu que “el canvi climàtic no és tan greu, que s’està exagerant”, explica Marc Masip. La quarta mentida afirma que “les solucions per combatre el canvi climàtic no funcionen i posa en dubte les energies renovables”. Finalment, Masip precisa que la darrera narrativa és la que “qüestiona la ciència climàtica amb l’argument que no és fiable i es dedica a atacar les institucions i el coneixement científic”.

Comparteix a: