Qui passegi per les urbanitzacions situades al Parc Natural de Collserola i conegui la normativa sobre franges de prevenció d’incendis forestals que estableix la Generalitat, s’adonarà que en molts casos no es compleix. Els veïns dels barris de muntanya de Sarrià – Sant Gervasi denuncien que les franges de prevenció que s’haurien de fer al voltant d’urbanitzacions i nuclis de població, sovint, no s’executen com cal. Alerten que “hi ha molt en joc” i, per això, demanen al Consorci del Parc que compleixi rigorosament amb el reglament.
Què és una franja de prevenció d’incendis?
Una franja de prevenció d’incendis o una franja de protecció perimetral és una zona al voltant de les urbanitzacions on s’han de prendre una sèrie de mesures per facilitar les tasques dels bombers en cas d’incendi forestal. També han de servir per reduir la intensitat del foc i per evitar que les flames originades en una urbanització es propagui cap al bosc.
Aquestes franges tenen unes característiques específiques que determina el govern català. La normativa diu que han de tenir un mínim de 25 metres d’amplada i que s’hi han d’aclarir els arbres, de manera que no es toquin les capçades i que els troncs estiguin a un mínim de sis metres de distància.
Un problema generalitzat a Collserola
Tan sols entrar en una franja perimetral al barri de Mas Guimbau, a Collserola, un veí de la zona ens mostra un cas d’incompliment: “Entre aquests dos arbres hi ha una distància d’1,70 metres i ens trobem en una franja de protecció” explica Joan Baucells. “I això passa a tots els barris de muntanya de Sarrià – Sant Gervasi”, conclou. Salvador Ferran, també veí de la zona que ha treballat de bomber tota la vida, afegeix: “Si aquestes franges no estan ben fetes, es poden cremar les cases i, en haver-hi continuïtat, es podria cremar tota la urbanització“.
“Tenim por”
Des de fa dos anys aquest és un tema que preocupa molt els veïns, especialment perquè hi ha hagut molta sequera. “Amb aquests estius que hem passat i passarem, fa por ser a l’estiu a les cases, perquè no plou, veus la calor que fa de més de 40 graus i qualsevol petita espurna pot muntar aquí un incendi molt bèstia” lamenta Ernest Jiménez, veí de Mas Guimbau.
Els veïns reclamen que se segueixi la normativa
Per tot això, els veïns dels barris de muntanya pressionen les administracions perquè es facin les franges seguint la normativa. El Consorci del Parc Natural de Collserola, encarregat d’executar-les, ha explicat als veïns que les fan amb criteris mediambientals. Els veïns, però, creuen que s’han de fer amb criteris de prevenció i extinció d’incendis i, per això, han demanat al Departament de Territori de la Generalitat que revisi i pressioni perquè es facin bé.
A més, demanen que la llei d’incendis es revisi per fer-la més estricte, ja que es va crear el 1995 i ara les condicions ambientals han canviat i els boscos tenen més càrrega de foc. “En un context com el que ens trobem ara, de canvi climàtic, és necessari més que mai accelerar la prevenció d’incendis. Arribem tard i com que el risc és molt elevat, hem de córrer més del que les administracions públiques estan fent en aquests moments” alerta Baucells, de l’Associació de Veïns de Mas Sauró.
Acte reivindicatiu per exigir més actuacions antiincendis
Aquest dissabte, 15 d’abril, al matí, els veïns dels barris de muntanya i l’associació Collserola Paisatge Viu han organitzat un acte reivindicatiu al Casino de la Floresta, en què llegiran un manifest per exigir més recursos i actuacions per fer front a un possible incendi de sisena generació a la serra. En l’acte hi participaran almenys una quinzena d’associacions.