Quan una ventada molt localitzada associada a una tempesta provoca destrosses i no hi ha imatges del fenomen meteorològic, molt sovint hi ha el dubte de si s’ha tractat d’un tornado o d’un esclafit. Tots dos són capaços de provocar ratxes de vent àmpliament superiors als 150 km/h i els danys materials són semblants. Tot i això, es tracta de fenòmens meteorològics diferents.
En cas que ningú hagi vist què ha passat, la manera d’esbrinar quin fenomen ha tingut lloc és analitzar sobre el terreny la forma de la traça de danys i com s’han escampat els elements arrossegats pel vent, tal com s’explica en un article publicat a la revista ‘Natural Hazards and Earth System Sciences’, en el qual van col·laborar investigadors de la Universitat de Barcelona, de l’Agència Estatal de Meteorologia i de l’Agència Pericial. Els arbres són un indicador essencial, ja que quan són arrancats de soca-rel cauen seguint la direcció del vent.
Des de finals de l’any 2020, el Servei Meteorològic de Catalunya duu a terme treballs de camp després dels episodis de ventades fortes d’origen convectiu per aclarir si l’origen de les destrosses és un tornado o un esclafit, delimitar la zona afectada i estimar-ne la intensitat.
Els danys d’un tornado
Un tornado és una columna d’aire en rotació que s’estén des de la superfície terrestre fins a la base d’un núvol convectiu i que sovint és visible com un núvol en forma d’embut. Per allà on passa pot tombar o escapçar arbres, tombar parets, aixecar teulades i bolcar vehicles.
Com que l’aire gira a gran velocitat al voltant del centre del fibló, els arbres tombats dibuixen un patró una mica caòtic. A la meitat dreta de la franja de danys els arbres tombats apunten cap al centre de la traça, mentre que els de la meitat esquerra sovint també hi apunten. Per tant, el patró que dibuixen sol ser convergent.
Les fotografies aèries que anualment pren l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya de tot el país permeten detectar les zones afectades per aquesta mena de fenòmens. Després del pas d’un tornado sovint es poden veure els arbres que ha tombat el vent.
Les imatges que hi ha a continuació corresponen al nord del terme municipal de Terrades, a l’Alt Empordà. El tornado que hi va haver el gener del 2018 va arrancar centenars d’arbres i va causar danys a diverses poblacions, també de la Catalunya Nord. Si moveu la línia blanca a dreta i esquerra podreu observar el canvi.
Els punts d’un color més clar que hi ha a la imatge posterior a l’episodi (dreta) corresponen a les soques dels arbres, i amb els troncs es pot identificar la direcció amb què el vent els va tombar. Es veu, doncs, com hi ha la convergència cap al centre de la franja de danys que comentàvem.
Normalment la zona afectada pel pas d’un tornado és una franja allargada, que pot fer diversos quilòmetres de longitud, i relativament estreta, d’unes desenes a pocs centenars de metres d’amplada. A més, sol fer un camí més aviat recte o amb una lleugera ziga-zaga, difícilment amb canvis de direcció molt acusats.
Les destrosses d’un esclafit
Un esclafit és un fort corrent d’aire descendent que baixa de l’interior d’una nuvolada fins a la superfície terrestre. En topar amb el terra, l’aire s’escampa en totes direccions, de la mateixa manera que ho fa l’aigua que surt d’una mànega quan impacta amb una superfície.
Els danys que pot provocar un esclafit són comparables als que poden causar la majoria de tornados (desperfectes a teulades i coberts, parets tombades, arbres arrancats o tombats, etc.). Tot i això, la direcció amb què cauen els arbres és força diferent.
En una àrea forestal afectada per un esclafit trobaríem els arbres tombats del centre d’aquesta zona cap enfora. Per tant, al costat dret de la traça de danys els arbres apuntarien cap a la dreta, i a la part esquerra, cap a l’esquerra. En aquest cas, doncs, el patró fa un dibuix divergent. Per altra banda, la zona amb danys és força ampla i sol ser més aviat curta.