La tardor continua avançant i enguany, a diferència dels darrers anys, ve marcada per un fort dinamisme atmosfèric a Catalunya. La pluja continuarà afectant-nos els pròxims dies.
La segona meitat de la setmana estarà protagonitzada per l’arribada d’un embossament d’aire fred en altura, el qual es combinarà amb la presència de vent humit, de procedència marítima, en superfície. Es preveu un fort temporal de mar, de llevant, així com un possible episodi de pluja abundant en alguns punts del territori català i de l’est de la península Ibèrica.
La incertesa encara és molt elevada a hores d’ara per poder precisar com ens afectarà. Caldrà seguir diàriament l’actualització i l’evolució dels models meteorològics.
Una massa d’aire fred en altura, la responsable del canvi de temps
La presència d’un potent anticicló, centrat entre les Illes Britàniques i l’oest d’Escandinàvia afavorirà que els pròxims dies es vagi escolant una massa d’aire fred a tots els nivells des de l’interior d’Europa i Rússia fins a la península Ibèrica.
Tot indica que la temperatura baixarà clarament en un primer moment, entre dimarts i dijous, coincidint amb l’arribada freda, la qual s’acompanyarà de vents de llevant i gregal en superfície.
A posteriori, la massa freda en altura quedarà aïllada en forma de DANA cap a l’oest de la península Ibèrica. Aquesta posició de la DANA afavorirà l’entrada de vent més càlid del sud-est, els qual s’encarregarà de per pujar la temperatura, però també podrà reactivar les precipitacions al litoral mediterrani.
Convé insistir en l’elevat grau d’incertesa d’aquest episodi. Petites variacions en la posició final de la DANA implicaran escenaris diferents pel que fa a la distribució i acumulació de la precipitació. En qualsevol cas, podria ploure sobre mullat en algunes zones, motiu pel qual caldrà seguir amb deteniment la seva evolució.
Temporal de mar i precipitacions localment abundants a Catalunya i a l’est de la península Ibèrica
Dimarts 12 de novembre començarem a notar els efectes de la situació de llevant. El vent anirà guanyant empenta a la costa i la situació marítima s’anirà alterant gradualment arreu. Al final del dia s’espera forta maror generalitzada al litoral central (onades mitjanes d’entre 1,25 i 2,5 metres d’alçària). Dimecres 13 de novembre es preveu maregassa generalitzada a tot el litoral català (onades mitjanes de més de 2,5 metres d’alçària). El tràngol marítim s’allargarà durant uns quants dies com a mínim fins el cap de setmana.
Dimecres 13 bufarà amb força el vent de gregal al litoral, on s’hi mantindrà la precipitació intermitent. La pluja més abundant podria acumular-se cap a les Terres de l’Ebre i l’Alt Empordà. La cota de neu se situarà dimarts cap a 1.500 metres, i a l’entorn dels 1.900 metres dimecres als Pirineus.
La formació d’una DANA a l’oest de la península, i la seva posició final, determinarà que la pluja sigui més o menys abundant a Barcelona i Catalunya entre dijous i dissabte. Ara per ara la incertesa és molt elevada, però hi ha models que pronostiquen acumulacions molt rellevants en alguns indrets de la costa, sobretot cap a l’Ebre i el massís dels Ports.
En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya ja ha emès un preavís d’acumulació de precipitació (més de 100 litres) per als pròxims dies.
Caldrà seguir atentament aquesta situació davant la possibilitat que pugui tornar a ploure amb abundància en punts del País Valencià. Alguns models meteorològics pronostiquen acumulacions notables entre Castelló i el massís dels Ports.