El sector més oriental del Pirineu i del Prepirineu ha tornat a ser l’àrea més beneficiada per la tongada de xàfecs que, aquest diumenge a la tarda, ha regat diverses comarques. Es tracta de la capçalera del riu Ter, de manera que l’aigua recollida anirà a parar a dos dels embassaments que abasteixen Barcelona: Sau i Susqueda.
És el segon episodi de pluges destacable que ha afectat aquest sector en poc més d’una setmana. Sens dubte, és una molt bona notícia de cara a començar a revertir la greu sequera que estem vivint. De totes maneres, cal molta més pluja per a aconseguir-ho.
Més de 50 l/m² als indrets on ha plogut més
Aigües amunt dels embassaments de Sau i Susqueda hi ha hagut acumulacions de pluja remarcables que, fins i tot, han arribat a superar els 50 l/m². Aquests són els registres més importants, segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya, de Meteoclimàtic i de Weathercloud fins a les 19.30 h:
- 71 l/m² a Ulldeter
- 47 l/m² a Molló (Can Pairó)
- 29 l/m² a Núria
- 24 l/m² a Ripoll
- 22 l/m² a Sant Joan de les Abadesses
- 20 l/m² a Tavèrnoles
- 17 l/m² a Vic
Fora de la part alta de la conca del Ter, també hi ha hagut zones on ha plogut amb ganes. És el cas de la Bisbal d’Empordà (33 l/m²), Fals (28 l/m²), Sort (25 l/m²) o Oliana (20 l/m²).
Tempestes amb calamarsa
La pluja ha anat acompanyada de calamarsa en algunes zones. Puntualment, la quantitat de calamarsa que ha caigut ha estat prou per deixar el paisatge emblanquinat. És el cas, per exemple, de Vallter.
A més a més, als cims més elevats del Pirineu la precipitació ha arribat a ser en forma de neu.
S’ha aturat el descens del volum d’aigua embassat
Els episodis de pluja que hi ha hagut entre finals d’abril i principis de maig han estat molt benvinguts en el context de sequera en què ens trobem. Tot i això, els embassaments, de moment, ho han notat poc.
Ara per ara, no s’ha observat un augment significatiu de les reserves d’aigua a la conca del riu Ter. Sí, però, que s’ha aturat el descens progressiu del volum d’aigua embassat.
Mentre que el nivell del pantà de Sau ha pujat durant la darrera setmana, el de Susqueda ha continuat minvant. Tot i això, si mirem aquests dos embassaments en conjunt, es pot veure que el volum d’aigua emmagatzemat s’ha mantingut estable o, fins i tot, ha augmentat molt lleugerament fins a situar-se poc per sobre dels 100 hm3.