El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha presentat un producte web anomenat Advecció Radar, que té com a objectiu mostrar la predicció de precipitació amb una hora d’antelació. La previsió es basa en les darreres imatges procedents de la Xarxa de Radars Meteorològics (XRAD).

El nou producte ja es troba operatiu al web del Meteocat

Per consultar-lo és tan senzill com entrar al web del Servei Meteorològic de Catalunya (www.meteo.cat) i accedir al radar clicant la pestanya corresponent.

El nou producte es fa visible quan premem sobre Animació radar. En fer-ho podem accedir a l’animació de la darrera hora i també a la previsió de la pròxima hora.

Per saber a partir de quin moment ens trobem a Advecció Radar convé fixar-se en el color del cursor inferior que permet anar endavant o endarrere. El cursor mostra barres de color groc quan ens trobem en el producte Advecció Radar i de color gris quan estem consultant imatges reals de la darrera hora del radar.

El producte Advecció Radar s’actualitza cada sis minuts amb l’entrada d’una nova imatge de radar. La seva resolució temporal és també de sis minuts i té un horitzó de pronòstic d’una hora. Cada sis minuts, per tant, s’actualitzen 10 imatges de predicció.

L’escala d’intensitat de precipitació és la mateixa que la que tenia fins ara el producte d’estimació de precipitació a partir de les observacions de la Xarxa de Radars Meteorològics.

En què es basa el producte per realitzar el pronòstic?

La metodologia que s’empra es coneix com a Short-Term Enseble Prediction System (STEPS). Es basa a obtenir primer un camp de moviment a partir de les tres darreres imatges de radar disponibles. S’assumeix que, al cap d’una hora, el camp de precipitació es desplaçarà seguint el camp de moviment calculat.

Per tant, s’utilitza aquest camp per extrapolar l’última imatge radar disponible i obtenir una predicció amb un pronòstic d’una hora.

Tota la predicció té un cert grau d’incertesa. En el cas de la precipitació hi pot haver, entre d’altres, processos de creixement i decreixement de precipitació, així com canvis en el desplaçament dels nuclis de precipitació.

La metodologia emprada té en compte aquesta incertesa i genera diferents prediccions amb la introducció de petits canvis en la intensitat de la precipitació. El producte final s’obté a partir de la combinació de totes.

Fiabilitat limitada en cas d’algunes tempestes

El producte no oferirà bona predicció en el cas d’algunes tempestes que tenen moviments anòmals o autònoms, així com aquelles tempestes més estàtiques, que queden encallades en un mateix punt a causa de les condicions locals.

Comparteix a: