Catalunya està vivint la primera onada de calor de l’estiu del 2024, almenys pel que fa a les comarques de Ponent i les del nord-est del país. Al Barcelonès no s’ha decretat com a onada de calor tècnicament parlant, però la calor ha estat sufocant.
El 30 de juliol vam viure un dia històric. L’Observatori Fabra va assolir per primer cop i de forma oficial els 40 graus de temperatura màxima en els més de 100 anys d’història. Va caler esperar fins al voltant de les vuit del vespre per tenir la mesura manual per fer-la oficial, ja que el valor que s’havia donat fins llavors havia estat de 39,8 graus en una estació automàtica.
S’atansa un solc en altura
Dimecres encara serà una jornada de calor acusada. Les mínimes han voltat entre els 24 i els 27 arreu de la ciutat de Barcelona, mentre que les màximes tornaran a enfilar-se de valent.
Ara bé, tot sembla indicar que l’aproximació d’un solc en altura ens aportarà dues coses: la primera, una línia d’inestabilitat que portarà algunes precipitacions disperses a Catalunya i la segona, una reculada de la temperatura.
En la imatge que teniu a sota, procedent del model europeu, us hem resseguit les isotermes per tal que pugueu veure la forma del solc i la direcció que pren.
Davalla la temperatura, però encara farà calor
Aquest solc farà descendir la temperatura de forma evident. En la imatge de sota, que podeu moure amb el cursor del ratolí, podeu veure les anomalies tèrmiques de temperatura previstes per a dimecres i per a divendres.
El salt qualitatiu dels colors és evident i, tot i que la calor no acabarà de desaparèixer, almenys serà més suportable.
Una mica de pluja
Aquesta inestabilitat associada al solc ens portarà algunes precipitacions febles. Seran minses i, segons el model europeu, no s’esperen pas grans quantitats d’aigua. Cauran a punts dels Pirineus, els Prepirineus i comarques de Ponent i les Terres de l’Ebre, al voltant del massís del Port i la comarca del Matarranya. Fins i tot, podrien arribar a la mateixa línia de la costa, a tocar del Maresme i la Selva.