Imatge Modis del satèl·lit Aqua de dimarts 16 de març al migdia
Imatge Modis del satèl·lit Aqua de dimarts 16 de març al migdia

El flux de vent del sud i del sud-oest que aquests darrers dies està impulsant la borrasca Celia, situada entre el sud de la península Ibèrica i el nord d’Àfrica, ha fet arribar una gran quantitat de pols en suspensió.

A Catalunya no s’han vist imatges tan espectaculars com en altres indrets de la península, com, per exemple, Múrcia, Almeria o Madrid, on el cel ha arribat a quedar ataronjat i on carrers, terrats i vehicles han quedat coberts d’una fina de capa de polsim. La raó és que la llengua més carregada de pols sahariana ha quedat una mica més a l’oest. Malgrat tot, també ha arribat part d’aquesta intrusió i ja se n’estan observant algunes conseqüències.

Concentració elevada de partícules PM10

Al llarg dels darrers dies la qualitat de l’aire ha anat empitjorant a causa de l’augment de la concentració de partícules PM10. L’increment ha estat progressiu des de la nit de dilluns a dimarts, fins al punt que aquest dimecres al matí s’ha activat un avís preventiu per alta contaminació per partícules PM10.

Les estacions de mesura de Barcelona n’han estat testimoni. És el cas, per exemple, de les que hi ha situades a Gràcia – Sant Gervasi i al Poblenou. Mentre que dilluns la concentració voltava entre 14 i 19 μm/m3, aquest dimecres al matí ja se situava per sobre de 45 μm/m3.

Ara bé, els valors més elevats s’estan registrant a cotes mitjanes, sobretot a la zona dels Pirineus i del Prepirineu. Justament, els models mostren que l’aire que hi ha al voltant de 1.500 metres d’altitud fa uns dies se situava al sud d’Algèria. És en aquest nivell on hi ha la major part del polsim.

L’estació de Bellver de Cerdanya ha registrat un augment important de la concentració de PM10 fins a arribar als 57 μg/m3 aquest matí de dimecres, un valor més elevat que el registrat a Barcelona. El cas més exagerat, però, és el del Montsec, a cavall de la Noguera i el Pallars Jussà. En aquest punts de mesura la concentració ha assolit un màxim de 111 μm/m3 a les 4 h de dimecres. A partir de llavors, de mica en mica, ha anat a la baixa. Això és un clar símptoma que al llarg de les pròximes hores la llengua de pols en suspensió s’anirà dispersant.

La neu canvia de color

No cal dir que amb aquesta concentració tan elevada de pols, qualsevol precipitació que cau va acompanyada de fang i ho deixa tot ben brut. Independentment, part d’aquest polsim es deposita sobre totes les superfícies sense necessitat que plogui o nevi. És precisament el que està succeint als Pirineus, on aquests dies els núvols són molt esquifits i no deixen precipitació, però la neu de mica en mica es va tenyint de color marró.

Aquest fenomen ha estat molt més exagerat a les zones de muntanya del centre i el sud de la península, on la quantitat de pols en suspensió ha assolit registres molt més importants i, a més, hi ha hagut precipitació.

Comparteix a: