camp-serra-litoral
Pastura a la Serralada Litoral

(ACN) Un estudi, amb participació del Museu de Ciències Naturals de Barcelona i de l‘Institut de Recerca de la Biodiversitat de la Universitat de Barcelona (UB), ha revelat que un dels pesticides més utilitzats a la Unió Europea és altament perjudicial per a la biodiversitat. Es tracta del lambda-cihalotrina, un insecticida sintètic àmpliament utilitzat en conreus de cereals, tubercles i fruiters. L’estudi, liderat per la Universitat Jagellònica de Polònia, alerta que aquest producte podria estar amenaçant fins al 98 % de les espècies d’insectes beneficiosos d’aquests camps. La investigació qüestiona la seguretat d’aquest pesticida i insta a revisar els protocols d’avaluació de risc.

Es fa servir per controlar plagues agrícoles

La lambda-cihalotrina és un piretroide d’acció ràpida, utilitzat habitualment per controlar plagues agrícoles com pugons, escarabats i arnes, així com mosquits, mosques i paparres que afecten la salut humana.

Els resultats d’aquest estudi mostren que, quan s’aplica amb la dosi recomanada, afecta molt negativament tots els insectes amb què entra en contacte. En aquest sentit, la conservadora d’artròpodes del Museu i coautora de l’article, Berta Caballero, ha explicat que aquest insecticida no distingeix entre les plagues i els insectes beneficiosos per als cultius i “suposa una amenaça per a la biodiversitat”.

Per dur a terme les anàlisis, es van recollir individus de més de 50 espècies diferents d’insectes en camps de conreu representatius de diverses zones climàtiques de cinc països: Portugal, el Regne Unit, Alemanya, Polònia i Espanya.

Redissenyar els estudis de pesticides

Segons l’investigador en agroecologia de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat de la UB i coautor de l’estudi, José Manuel Blanco-Moreno, l’estudi també posa en dubte la fiabilitat dels treballs utilitzats per aprovar nous pesticides, ja que sovint només es basen en proves amb una sola espècie: l’abella de la mel. Els investigadors apunten que, tot i la importància que té, aquest insecte no és representatiu de la biodiversitat a causa de les seves particularitats genètiques i biològiques. Per això, Blanco-Moreno creu que s’han de redissenyar els procediments d’avaluació del risc i incorporar-hi enfocaments multiespècies per protegir la biodiversitat de manera més eficaç.