Per a molts, alçar la vista al cel nocturn i veure tot d’estels, planetes i constel·lacions és un espectacle encisador. T’animem a no perdre’t els esdeveniments astronòmics que tindran lloc aquest mes d’agost. Te’ls detallem tots!

Les fases de la Lluna

A inicis d’agost la lluna serà protagonista, ja que estarà en la fase de lluna nova. En concret, ho farà el dia 4, moment en què es podran observar molt més bé les constel·lacions i estels gràcies a aquests dies de més foscor nocturna. A poc a poc, anirà creixent fins a assolir la lluna plena, el dia 19.

De fet, aquesta lluna plena serà la primera superlluna de l’any i, a més a més, serà una lluna blava estacional. Això vol dir dues coses: serà una superlluna perquè es trobarà en el punt més proper a la Terra (anomenat perigeu) i serà de tipus blava estacional perquè serà la tercera lluna plena d’una estació (la de l’estiu) amb quatre llunes plenes quan, normalment, en una estació n’hi ha tres i mitja.

El protagonista de l’estiu: els Perseids

Com cada mes d’agost, la Terra travessarà les restes del cometa 109P/Swift-Tuttle, donant lloc a la conegudíssima pluja dels Perseids, el pic del qual tindrà lloc entre els dies 12 i 13.

L’origen d’aquestes esteles brillants rau en la col·lisió d’aquestes restes del cometa amb la nostra atmosfera. Si cerques un lloc prou fosc allunyat de la lluminositat de les grans ciutats, seràs capaç de veure desenes de meteors per hora!

Conjuncions astronòmiques

Les conjuncions succeeixen quan dos astres es troben en la mateixa longitud celeste i, per tant, podem veure que es troben molt a prop l’un de l’altre en el cel. En aquest sentit, al llarg del mes d’agost en trobarem uns quants que et llistem tot seguit:

  • Dia 7: Venus i Mercuri
  • Dia 14: Júpiter i Mart
  • Dia 21: la Lluna i Saturn
  • Dia 27: la Lluna i Júpiter
  • Dia 28: la Lluna i Mart