Una guineu que viu a Collserola s’està menjant el bestiar de veïns que viuen a la zona. En un any, l’animal ha devorat desenes de gallines i cabrits acabats de néixer, i els veïns denuncien que fins i tot ha caçat gats. En una de les cases amb bestiar de Vallvidrera, la guineu ha matat 20 gallines i sis cabrits acabats de néixer. Des del Parc Natural de Collserola consideren, però, que és un cas aïllat.

El Damià Gibernet ha hagut de reforçar gàbies i tancats i es planteja tenir un altre gos. Està preocupat perquè la guineu ha canviat el comportament: en un principi feia visites a la nit, però en els últims mesos també l’ha vist sovint durant el dia. La càmera d’un veí l’ha enregistrat durant la nit.

guineu collserola
guineu collserola

Aquesta guineu no té por, perquè el normal seria que quan surto per la porta ella desaparegués, no és el cas d’aquesta, l’arribes a veure. Sents soroll al galliner i hi vas, i la veus“, es lamenta el Damià. Ara bé, el seu no és un cas aïllat: són ja molts els veïns que l’han vista o se’ls ha menjat algun animal. Denuncia que a alguns, fins i tot, els ha caçat el gat.

La guineu, un animal oportunista i salvatge

El consorci del Parc Natural de Collserola assegura que es tracta d’un cas aïllat d’aquest exemplar, i que per ara no es tenen indicis que les guineus s’hagin habituat a l’entorn urbà. De fet, l’expert en fauna salvatge de la Universitat de Barcelona, Jaume Badia, explica que a finals de primavera les guineus més joves s’independitzen, i les més joves s’atreveixen més a endinsar-se en espais que urbans enmig de la natura.

De fet, ha apuntat que la guineu és una espècie oportunista i no és estrany que freqüenti amb facilitat les àrees semiurbanes i rurals, i fins i tot zones estrictament urbanes. “En moltes ciutats d’Europa, sobretot de països més del nord, com ara el Regne Unit, n’hi ha en espais verds de jardins i parcs urbans, perquè s’alimenten de menjar dels humans.” A més, afegeix que hi ha molt poc menjar al bosc per la sequera i les guineus busquen alternatives”.

No donar-los menjar ni fer-s’hi fotos

Ara bé, de la mateixa manera que no s’ha de donar de menjar als senglars, es demana responsabilitat amb les guineus. “S‘ha d’evitar que s’acostumin a l’entorn urbà, i per exemple, no intentar fer-nos fotos amb elles si les veiem, perquè són animals salvatges, no són animals domèstics. Si se senten amenaçats poden mossegar”, ha recordat l’expert.

guineu collserola
guineu collserola
Comparteix a: