La tardor ha estat extraordinàriament càlida. Aquest ambient tan suau que hem tingut fins fa ben poc no només l’hem notat els humans, sinó també la vegetació.
D’exemples n’hi ha de tota mena. Sense anar més lluny, els ceps que ja s’han podat han rebrotat i en moltes vinyes del litoral i del prelitoral s’hi poden veure algunes fulles. Ara bé, no totes les floracions o rebrots que es poden veure a dia d’avui són fora d’època.
La gatosa, la responsable de les flors grogues de l’hivern
Si aquests dies passegeu per Collserola, és probable que us hagin cridat l’atenció unes flors grogues força menudes que apareixen en un arbust carregat d’espines. Es tracta de la gatosa (Ulex parviflorus), un arbust de la família de la ginesta molt típic de la nostra zona.
El seu hàbitat són les brolles del litoral i prelitoral mediterrani. En el cas de Collserola predomina al vessant marítim, fora dels boscos. També n’hi ha als turons de Barcelona, com per exemple al turó de la Rovira.
La floració s’allarga fins a la primavera
La floració d’aquest matoll tot just comença a finals de tardor, amb l’arribada del fred. Normalment és entre novembre i desembre quan se’n comencen a observar les primeres flors.
La gatosa es manté florida fins a principis de la primavera, ben bé fins als mesos de març o abril. En aquest moment, quan el groc de la gatosa perd pistonada, prenen el relleu altres arbustos que també fan la flor del mateix color, com la ginesta, l’albada o la sempreviva.