Diuen que una imatge val sempre més que mil paraules, i mai millor dit en aquest cas. L’aspecte actual del pantà de Vallfornès, pràcticament buit, així com les alzines seques indiquen que la sequera acumulada és greu al massís del Montseny i que la calor i la manca de pluges no només han eixugat els aqüífers, sinó que també han fet estralls a la vegetació d’aquest gran espai protegit.
L’estat de la sequera
Tal com passa a bona part de Catalunya, la sequera també és greu al massís del Montseny. Del present 2022, només els mesos de març i agost van ser més plujosos de l’habitual. La resta de mesos van ser clarament més eixuts. La pluja també va ser molt escassa durant el 2021.
Per analitzar el grau de sequera, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) utilitza l’índex de precipitació estàndard. Aquest índex permet avaluar el dèficit o l’excés de precipitació al territori per a una varietat d’escales temporals. Els intervals més curts —inferiors a nou mesos— són útils per estimar la humitat del sòl, un aspecte rellevant per a boscos, prats i sembrats.
Si ens fixem en l’interval de nou mesos es pot comprovar que al massís del Montseny es pot parlar d’entre normalitat i sequera moderada. Les tempestes de l’agost van fer que el mes fos més plujós del normal i van maquillar una mica la sequera als boscos. La pluja, però, va arribar tard i no va poder evitar que moltes alzines s’assequessin per manca d’aigua.
Els intervals superiors a nou mesos aporten molta informació sobre l’estat dels aqüífers i les aigües subterrànies.
L’índex de precipitació estàndard a 24 mesos (IPE24) indica que bona part del Montseny es troba en una situació de sequera excepcional. Això explicaria que l’embassament es trobi ara mateix pràcticament buit.
Les imatges del fotògraf i observador meteorològic Jordi Rodoreda permeten comparar l’estat del pantà a principis del 2020, després del pas de la borrasca Gloria, amb l’actualitat.
El pantà de Vallfornès
El pantà de Vallfornès és un petit embassament situat al massís del Montseny, al municipi de Cànoves i Samalús (el Vallès Oriental). El pantà recull les aigües de la riera de Vallornès (conca del Besòs) i pot encabir un volum molt modest d’aigua, tan sols dos hectòmetres cúbics, un 2 % de l’aigua que cap per exemple a la Baells.
Es tracta d’una reserva emprada sobretot per regar conreus i per a consums extraordinaris d’aigua a Cànoves i Samalús i Cardedeu.