Feia dies que no passava, però per fi la pluja ha arribat per la porta gran a la ciutat de Barcelona. La inestabilitat i l’aire fred que teníem en altura ha servit per seguir sumant litres, també a la resta de Catalunya.

124 litres per metre quadrat a la Vila Olímpica

Si comptem la precipitació acumulada durant els dies 10, 11 i 12 de juny, trobem que l’estació meteorològica que ha enregistrat més aigua és la de la Vila Olímpica, amb 124 litres per metre quadrat, seguida pels 75 que s’han acumulat a l’estació del Port de Barcelona.

Com podem veure a la imatge que teniu a dalt, els registres han estat generosos a tota la ciutat, tot oscil·lant entre els 30 i 60 litres en termes generals.

El gruix d’aquesta precipitació l’hem d’anar a cercar dimarts, 11 de juny, quan la regada va ser més considerable. A l’Observatori Fabra es van assolir els 42,4 litres, mentre que a la Vila Olímpica es va arribar als 53,4. A l’estació de Can Bruixa, al barri de les Corts, s’hi van registrar 50 litres.

Fort contrast amb les pluges de dimecres

El darrer dia de l’episodi va servir per posar la cirereta final al pastís; per contra, els registres no van ser tan alegres. Els més destacables els hem d’anar a cercar a la Vila Olímpica, amb 23,4 litres; al port de Barcelona, amb 22,8 litres, o a l’aeroport, amb 19,1 litres.

La localització d’aquests registres no és pas arbitrària. Fixeu-vos que es troben a tocar del mar, i no pas ciutat endins. I és que a la tempesta que ahir teníem a la Costa Central li va costar molt d’endinsar-se terra endins i va quedar força limitada a la façana litoral. Amb tot, altres barris també van arreplegar alguns litres més.

Sense tanta pluja des de l’abril

Per tal que ens fem una idea de la magnitud d’aquest episodi, fixem-nos en les dades de l’Observatori Fabra. Dimarts, dia 11, es van registrar 42,4 litres: és la dada de precipitació més elevada des que el passat 29 d’abril caiguessin 63,3 litres, fet que va situar aquella jornada en la més plujosa des de feia quatre anys a la ciutat.

Continuarà la ratxa?

Ara per ara, els models meteorològics entreveuen l’arribada d’un altre solc per l’oest de la península Ibèrica, tal com es pot veure en color groc a la imatge de dalt. L’aire fred associat provocarà inestabilitat i això es traduirà en noves precipitacions que afectaran el nord de la península. Encara amb força incertesa, sembla que també podria arribar a Catalunya.

Si donem un cop d’ull a les anomalies mitjanes setmanals que pronostica el Centre Europeu de Prediccions Meteorològiques a Mitjà Termini (imatge de sota), la pròxima setmana sembla anar en consonància amb el que vèiem abans.

El nord de la península tindria possibilitats de rebre més pluja (en color verd), mentre que a casa nostra la incertesa seria més elevada, ja que no es veuen tendències significatives (color blanc). Per tant, tot i que s’obre la porta a un nou canvi de temps, haurem d’anar seguint-lo amb atenció.