La sequera és malauradament un tema recurrent a Barcelona i Catalunya. La irregularitat típica del clima mediterrani fa que s’alternin períodes plujosos amb altres extremadament secs, com el que estem patint ara mateix.
Això fa que, tant des dels governs locals, com els autonòmics i també estatals, es tracti com un tema important, amb diverses eines que en faciliten el seu seguiment.
A Catalunya, el portal de la sequera
La Generalitat de Catalunya té un portal específic de la sequera en què es pot trobar des de l’estat dels embassaments de les Conques Internes de Catalunya fins a un visor específic sobre la secada a Catalunya on, per unitats d’explotació, es pot veure amb molta definició en quin punt de temps sec ens trobem gràcies al semàfor de la sequera.
El percentatge emmagatzemat, clau en el semàfor
El semàfor de la sequera funciona partint del volum d’aigua emmagatzemat en cada unitat d’explotació geogràfica existent.
D’aquesta manera, s’estableix que quan el volum d’aigua emmagatzemat baixa del 60 % s’iniciarà una situació de prealerta; quan baixi del 40 %, d’alerta; quan quedi per sota del 25 %, d’excepcionalitat i, quan l’aigua emmagatzemada no arribi al 16 %, la situació d’emergència.
Actualment, segons el visor i el semàfor de la sequera són moltes les unitats d’explotació que han iniciat la situació de prealerta i alguns indrets de l’Empordà ja la situació d’alerta, amb les primeres restriccions.
Dels embassaments que abasteixen Barcelona, la conca del Ter és la que ara mateix presenta pitjors números entrant ja en prealerta, la mateixa situació que al mig Llobregat. Les capçaleres i embassaments del Llobregat, de moment i per molt poc, mantenen una situació de normalitat. Tot i això, podrien entrar molt aviat també en prealerta.
A Espanya, el monitor de la sequera
Igual que en el cas català, a la resta de l’estat també hi ha una gran sensibilitat vers la sequera, un fenomen molt recurrent i a molts indrets de la geografia peninsular.
Diversos organismes, entre els quals hi ha l’Agència Estatal de Meteorologia i el CSIC, han elaborat el monitor de la sequera d’Espanya, un portal en què es poden trobar els índexs que indiquen el grau d’una sequera, així com també el mapa a escala peninsular de la situació i comparar-lo amb anys anteriors.
Basant-nos en l’índex de precipitació estandaritzada es pot comprovar com és a Andalusia i Catalunya on, ara com ara, la situació és més complicada, si més no des del punt de vista pluviomètric.
De fet, alguns d’aquests índex en el cas català són semblants o fins i tot pitjors que els de les sequeres pluviomètriques recents del 2015, 2017 o 2019, però encara lluny de potser la més recordada, la dels anys 2007 i 2008, en què l’aigua va arribar fins i tot en vaixell a Barcelona.
Altres indrets on informar-se de la sequera
A escala europea, també hi ha un portal específic per consultar l’estat de la sequera a tot el continent.
Recorda també que pots informar-te de l’estat dels embassaments al web de l’ACA i de l’estat de la sequera pluviomètrica al Meteocat.