El Col·legi d’Arquitectes de Catalunya ( COAC) ha presentat aquest dilluns un decàleg perquè els arquitectes construeixin projectes més sostenibles. Ho han fet durant la jornada Descarbonitzant l’Arquitectura, en la qual han participat prop de 400 professionals del sector.

El degà del COAC, Guillem Costa Calsamiglia, ha assegurat que “tenim el deure, com a col·lectiu professional, de promoure la descarbonització en tot el cicle de vida, des de la producció de materials fins a la construcció, i fomentar solucions innovadores per a la rehabilitació i l’obra nova“, i ha subratllat la importància de la rehabilitació d’habitatges i edificis, “així com la regeneració urbana en el procés de descarbonització de les ciutats”.

El 80 % del parc immobiliari espanyol té més de 40 anys

Segons dades del COAC, a Espanya, el 80 % del parc d’habitatges té més de 40 anys i és el responsable del 25 % de les emissions amb efecte d’hivernacle del país, ja que la fabricació de la major part dels materials utilitzats en la construcció genera percentatges molt alts de gasos amb efecte d’hivernacle.

Per això els experts han coincidit en la importància que tota la renovació i transformació de l’entorn construït “es faci prioritzant la sostenibilitat i la inclusió amb l’objectiu final d’aconseguir espais més amables, saludables, inclusius, segurs i confortables per a la ciutadania”.

Decàleg per a la descarbonització de l’arquitectura

Durant la jornada també s’ha debatut la directiva europea d’eficiència energètica en edificis, que té l’objectiu de fer d’Europa un continent neutre en carboni el 2050, i s’ha presentat un document que recull els compromisos que assumeix el sector per contribuir a la neutralitat en carboni.

Comparteix a: