“La identitat no binària ha existit sempre, no és cap novetat. El que passa és que ara se’n parla molt“, assegura al betevé directe l’artista i experta en història LGTBIQ+ Rubén Antón. Per a ella, “el que ara s’anomena no binari, des de sempre s’ha identificat com una persona andrògina, que té trets tant femenins com masculins”. Antón apunta que “la paraula androgínia és grega i està composta per andros, que significa home, i ginia, que vol dir dona“.

L’artista fa un recorregut històric per explicar que “les persones no binàries, de gènere indeterminat, que estan entre dona i home, sempre han format part de la història de la humanitat“. El primer exemple que cita és “un fragment del llibre El banquet, de Plató, del segle IV abans de Crist, que ja utilitzava la paraula androgin“. Rubén Antón també al·ludeix a l’antic Egipte o a la mitologia mesopotàmica, “que ja es referien a persones que no són ni dones ni homes”.

L’historiador explica que “la identitat andrògina designa com se sent una persona, independentment del físic, dels genitals i de l’expressió de gènere”. Rubén Antón posa com exemples més recents de la cultura popular als artistes David Bowie i Grace Jones que, tot i que no es consideraven persones trans o no binàries, “jugaven molt amb aquesta ambigüitat de l’androgínia”.

Comparteix a: