La cercavila dels trabucaires de Gràcia i les set colles convidades d’arreu de Barcelona i Catalunya ha pujat ben sorollosament, com correspon, pel carrer Gran de Gràcia fins tombar per la travessera i baixar per Torrent de l’Olla fins a la plaça de la Vila. Allà té lloc des de fa 10 anys, per aquestes dates, la representació de la revolta de les Quintes.

La diada dels Trabucaires de Gràcia va començar el 2006, pero és a partir de l’any següent que, amb la col·laboració del Taller d’Història de Gràcia, també s’hi van començar a reviure els fets de l’abril de 1870: manifestació de les dones, crema dels papers, intervenció d’en Francesc Derch i barricades a la plaça. Aquest any la representació s’ha volgut millorar amb la direcció d’actors i posada en escena de Sonsoles Santis i Rosa Martí.

La revolta de les Quintes va començar, amb avalots i barricades a totes les viles del pla de Barcelona, el 4 d’abril de 1870, quan es va anunciar el sorteig d’una nova quinta. El Govern espanyol sorgit de la Revolució de 1868 havia promès l’abolició d’aquest sistema de reclutament militar que permetia que els rics se’n poguessin deslliurar a canvi de diners.

A Gràcia, aquell 4 d’abril un nombrós grup de dones va assaltar l’Ajuntament i en va cremar tots els papers i part del mobiliari. La revolta fou ràpidament secundada per una part dels homes que, comandats per Francesc Derch, aixecaren barricades en les diferents entrades de la vila. El capità general Eugenio Gaminde, després comminar tots els revoltats a tornar a casa, va posar setge a Gràcia, bombardejant-la intensament amb foc de canó, mentre la campana de la torre tocava a sometent sense parar. Finalment, a primeres hores del dissabte 9 d’abril, l’exèrcit entrava a Gràcia.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a