La família de la Maria Antonia va rebre un pis protegit l'any 1953 en un dels blocs popularment coneguts com a Tupolev. Es tractava, llavors, d'una zona perifèrica de la ciutat poc atractiva per viure-hi. "Ahora es lo codiciado y antes era lo olvidado. Por donde ahora pasan los coches antes pasaba la vía del tren. (...) Dormíamos con el ruido de la vía del tren". Passats més de 60 anys, la zona s'ha transformat totalment. Els Tupolev són ara edificis a primera línia de mar en una localització envejable. Els blocs en si, però, no han canviat gens, i la marca del temps hi comença a ser evident. Per això, el col·lectiu de la UPC Arquitectes de Capçalera ha dut a terme un projecte en estreta col·laboració amb els veïns. S'hi proposen, entre altres coses, millores d'eficiència energètica de les façanes i sistemes per recollir l'aigua de pluja. Els arquitectes, però, alerten que abans cal que els veïns dels vuit blocs s'organitzin en una comunitat. JORDI ADELL, arquitectes de capçalera: "Si no és amb aquesta organització col·lectiva, aquesta transformació els pot venir donada com està passant a la resta del barri, i poden perdre aquesta identitat." "Un dels perills dels quals alerta el col·lectiu Arquitectes de Capçalera és la pressió especulativa que poden patir els veïns de tota la vida dels Tupolev. El metre quadrat ja es ven a 4.000 euros, i un pis sencer pot arribar a costar-ne uns 300.000." De fet, hi ha veïns que ja han cedit i s'han venut els immobles. Alguns dels nous propietaris els lloguen com a pisos turístics per un preu que pot arribar als 200 euros diaris.

Els blocs Tupolev, al passeig de Calvell, es van constuir com a habitatges de proteció oficial els anys 50. Es tractava, llavors, d’una zona perifèrica de la ciutat, poc atractiva per viure-hi.  Passats més de 60 anys, la zona s’ha transformat totalment. Els Tupolev són ara edificis a primera línia de mar en una localització envejable. Els blocs en si, però, no han canviat gens, i la marca del temps hi comença a ser evident.

Per això, el col·lectiu de la UPC Arquitectes de Capçalera ha dut a terme un projecte en estreta col·laboració amb els veïns. S’hi proposen, entre altres coses, millores d’eficiència energètica de les façanes i sistemes per recollir l’aigua de pluja. Els arquitectes creuen, però, que abans els veïns dels vuit blocs s’haurien d’organitzar en una comunitat. Ara per ara, els veïns de cada bloc van per lliure i no tenen cap consciència de pertànyer a un col·lectiu. “Si no és amb una organització col·lectiva, la transformació els pot venir donada i podrien arribar a perdre la seva identitat”, explica Jordi Adell, professor del col·lectiu.

Arquitectes de Capçalera és una iniciativa que va néixer el 2013 a l’ETSAB de la UPC. Es va crear amb la voluntat de trobar altres maneres d’abordar els projectes arquitectònics. Per això, escullen problemàtiques de l’habitatge col·lectiu i se centren en les necessitats dels veïns que hi viuen, com els metges de capçalera fan amb els problemes de salut. Fins ara havien centrat els seus estudis al Raval i al barri de Bellvitge de l’Hospitalet, per exemple.

L’estudi que han dut a terme als Tupolev alerta sobre la pressió especulativa a què es poden exposar els veïns de tota la vida dels Tupolev. El metre quadrat ja es ven a 4.500 euros, i un pis sencer pot arribar a costar-ne uns 300.000. De fet, hi ha veïns que ja han cedit i s’han venut els immobles. Alguns dels nous propietaris els lloguen com a pisos turístics per un preu que pot arribar als 200 euros diaris.

Comparteix a: