Són flors pintades amb aquarel·la. Segons els entesos, estan dibuixades per qui es considera la millor pintora catalana de flors que hi ha hagut fins ara. Pepita Teixidor va demostrar a finals del segle XVIII que una dona també podia triomfar com a artista. MARÍA ISABEL GASCÓN, historiadora de Fent Història "Viene de familia de pintores, que quería que se dedicara al retrato y al paisaje porque estaba mejor pagado y mejor visto. Fue un punto de rebeldía femenina y una estrategia para no enfrentarse con la sociedad de su época." Es desconeix el nombre de quadres que va pintar, però es creu que l'obra és molt extensa. Al Museu Nacional d'Art de Catalunya hi ha dues de les seves pintures. La resta de quadres estan en mans de col·leccionistes particulars. MARÍA ISABEL GASCÓN, historiadora de Fent Història "Es una obra de salón que no se desentona con nada. Por eso es una obra muy reconocida. La burguesía que se estaba enriqueciendo fueron sus mejores clientes. También la familia real." Aprofitant el centenari de la mort de Teixidor, l'associació Fent Història ret homenatge a la pintora barcelonina amb aquesta exposició. La mostra es pot visitar al Centre Cultural Can Fabra fins a final de mes i té un objectiu clar. MARÍA ISABEL GASCÓN, historiadora de Fent Història "Para reivindicarla, para recuperar el nombre de una mujer que hace cosas de mujer. Es una mujer que quiere pasar sin hacer ruido pero que en cambio tiene el reconocimiento de sus contemporáneos." Aquest reconeixement encara avui és visible. Va ser la primera dona a la ciutat a tenir un monument per la seva trajectòria professional. L'estàtua de Pepita Teixidor, tot i que una mica malmesa, es pot visitar al Parc de la Ciutadella.

Josefa Teixidor i Torres va ser una aquarel·lista barcelonina. Se’n desconeix amb certesa la data de naixement, tot i que se sap que va morir a la Ciutat Comtal el 8 de febrer de 1914. Pepita Teixidor, com signava ella els seus treballs, va basar la seva obra en quadres florals i és considerada la millor pintora catalana de flors.

De família burgesa, filla i germana de pintors, va arribar a guanyar premis internacionals i va rebre encàrrecs de la família reial espanyola. El major reconeixement li va arribar en ser una dels tres artistes catalans, conjuntament amb Ramon Casas i Santiago Rusiñol, escollits per exhibir l’obra a l’Exposició Universal de París de 1900.

El grup d’història de les dones de l’associació Fent Història ha aprofitat el centenari de la mort de l’artista per reivindicar-ne el  paper com a dona i pintora. Aquesta entitat ha organitzat una exposició que repassa la trajectòria personal i professional de Teixidor. La mostra es podrà veure a la sala d’exposicions del Centre Cultural Can Fabra fins a final de mes.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a