Aquesta piscina i dutxes són l’origen del Gimnàs Sant Pau. Va començar a funcionar fa 75 anys a iniciativa de l’Ajuntament que, d’aquesta manera, volia combatre certes malalties. ERNEST MORERA, coordinador del Gimnàs Sant Pau “El 1914 va haver una epidèmia de tifus i en aquella època es parlava molt d’higienització. Era un barri pobre i una de les mesures que va pensar l’Ajuntament va ser fer uns banys públics on la gent es podia anar a dutxar.” Al llarg d’aquest temps, el gimnàs ha passat per diferents propietaris però l’edifici és l’original. Des d’en fa quatre el porten antics treballadors que tenen molt present el barri on estan. ERNEST MORERA, coordinador del Gimnàs Sant Pau “Al ramadà tanquem a les 01,30. Nosaltres normalment tanquem a les 22,30. Estem al Raval, el nostre públic és un 60 per cent immigrant. Després es poden apuntar sense papers. Tenim algun nen que si ens ensenyen les notes i han aprovat, vénen també de forma gratuïta.” El gimnàs aplica tarifes especials segons la renda dels clients. Aquesta decisió ha fet que, actualment, la situació econòmica no sigui molt bona. Per això estan en converses amb l’Ajuntament perquè assumeixi aquesta tasca social.
La majoria de veïns del Raval han après a nedar al Gimnàs Sant Pau. Aquest equipament va néixer el 1940 a iniciativa de l’Ajuntament de l’època per facilitar l’ús de les dutxes a qui no tenia aigua corrent a les cases. Es volia llavors combatre malalties com ara el tifus. El primer nom que va tenir va ser Baños Públicos de Barcelona. Depenia de la part social de l’antiga Sociedad General de Aguas de Barcelona (SGAB), que llavors era de titularitat municipal. A més del del Raval es van obrir a la ciutat dos establiments similars, un al barri del Clot i un altre a travessera de Gràcia.
Actualment aquest gimnàs, que manté l’edifici original, està molt vinculat al barri i fa una tasca social amb diferents entitats de la zona. En aquest sentit, l’any passat hi van gaudir de les instal•lacions 650 nens provinents del Casal dels Infants i a més altres 800 persones es van poder beneficiar de tractes especials per a col·lectius amb pocs recursos econòmics.