Aquesta és una trithemis annulata, una libèl·lula d'origen africà que viu al pantà de Vallvidrera. L'Albert Planàs, fotògraf i naturalista, creu que és un clar indicador del canvi climàtic. ALBERT PLANÀS, fotògraf i naturalista “Fa vint anys no es trobava aquí. Això què vol dir? Doncs que ha augmentat la temperatura i aquesta libèl·lula que no havia travessat l'estret de Gibraltar l'ha travessat, s'ha adaptat perfectament aquí i ara és una de les més comunes a Catalunya.” Al pantà, l'Albert ha captat i classificat més d'una quinzena d'espècies diferents. Se sent atret per aquest insecte des que, per casualitat, en va fotografiar un a Sardenya. ALBERT PLANÀS, fotògraf i naturalista “És un insecte que viu a la terra des de fa 300 milions d'anys. Es coneixen libèl·lules que viatgen des d'Àfrica fins a Islàndia. Es coneixen libèl·lules que travessen tot l'oceà Índic.” Coneguts popularment com espiadimonis, aquests insectes són capaços de volar mentre copulen per escapar-se d'una amenaça. ALBERT PLANÀS, fotògraf i naturalista “Podem veure el que normalment s'anomena el cor dels odonats. El cor de les libèl·lules per la forma aquesta que adopten quan estan copulant.” L'Albert impartirà dissabte un taller gratuït per donar a conèixer el món de les libèl·lules. Per inscriure's cal trucar al centre d'informació del Parc Natural de Collserola, on des de demà fins a finals d'agost es podrà veure una exposició de les seves macrofotografies.

Al món viuen més de 8.000 espècies diferents de libèl·lules i Albert Planàs, fotògraf i naturalista, ha realitzat macrofotografies de més d’una vintena de grups diferents al Parc de Collserola. Planàs explica que aquests insectes “viuen a la Terra des de fa 300 milions d’anys”, i afegeix: “Es coneixen libèl·lules que viatgen des d’Àfrica fins a Islàndia, i d’altres, per exemple, que travessen tot l’oceà Índic.” Des d’aquest dimecres i fins a finals d’agost, l’Albert exposa al Centre d’Informació del Parc Natural de Collserola més d’una vintena de fotografies de les milers que ha realitzat durant anys dels coneguts popularment com espiadimonis, cavallets del dimoni, parotets o estiracabells.

L’Albert explica que es va quedar atrapat pel món d’aquests insectes quan, per casualitat, va fotografiar una d’aquestes libèl·lules en un viatge a Sardenya. “Són fascinants per moltes raons, i enganxen. Tenen una capacitat de vol meravellosa”, explica. Una de les instantànies que es podran veure al Centre d’Informació del parc documenta la postura que les libèl·lules adopten mentre copulen. “El mascle i la femella conformen una figura semblant a la d’un cor. És el que s’anomena el cor dels odonats o de les libèl·lules”, relata Planàs.

Aquesta és una de tantes curiositats que el fotògraf explicarà el proper dissabte, 18 de juny, en un taller organitzat pel parc perquè la gent que ho vulgui pugui descobrir tot el que s’amaga darrere una libèl·lula, la seva importància ecològica i el seu paper com a bioindicador. Aquest taller es desenvoluparà també pels entorns del pantà de Vallvidrera, on Albert Planàs ha fotografiat una quinzena d’espècies de libèl·lula. “Tenim molta diversitat al pantà. Són insectes grans però desconeguts”, relata el naturalista. Qui vulgui inscriure’s en aquest taller gratuït ha de telefonar aquesta setmana al Centre d’Informació del Parc Natural de Collserola (93 280 35 52) per fer la preinscripció. Algunes de les fotografies d’Albert Planàs es poden veure al seu blog personal o a la seva galeria a la web Fotonatura.org .

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a