La tenacitat d'alguns veïns de Baró de Viver va servir per obrir l'Escola l'Esperança el 1965. Primer, com a escola bressol i, poc temps després, s’hi va afegir un curs d'ingrés al batxillerat i un curs preparatori a la formació professional. TRINI CASTELLBELL, exdirectora de l'Escola l'Esperança "El Sr. Martinez Hueso amb capellà que hi havia, que era mossèn Pedro, havien anat a peu a Madrid, fent autoestop, per aconseguir els permisos. I per moure's. I també molta gent va fer donatius als inicis." Als anys 70, Baró de Viver era un barri obrer de cases barates aïllat geogràficament de la resta de la ciutat. En aquells anys no hi havia cap institut de secundària a prop. TRINI CASTELLBELL, exdirectora de l'Escola l'Esperança "Si no hi hagués hagut aquesta escola, que era filial d'institut, probablement molta gent no hi hauria pogut estudiar el batxillerat perquè hi havia manca de llocs i alhora no es podien permetre pagar una escola privada." Els primers anys, el centre era només per a nois i tenia uns 150 alumnes. A partir de 1974 l'escola va passar a ser mixta i va incorporar el BUP i tres graus de formació professional. 50 anys més tard, el centre té 420 alumnes. La majoria són del barri, però també hi ha estudiants del Bon Pastor, la Trinitat Vella i Santa Coloma de Gramenet. JESÚS ABENZA, director de l'Escola l'Esperança "Estem incorporant noves tecnologies, hem pogut incorporar algunes pissarres digitals a educació infantil, estem treballant aquest any un projecte, el "science bits" que ens permet treballar “online” i, fins i tot ,introduir activitats en anglès." Actualment l'Escola l'Esperança és un dels 18 centres que formen part de la Fundació d'Escoles Parroquials de l'Arquebisbat de Barcelona.
A mitjan anys 60 a la zona de l’entorn de Baró de Viver no hi havia cap institut de secundària. Per això, un veí del barri i futur director de l’escola, Francisco Martínez Hueso, va veure la necessitat de crear una escola que impartís batxillerat elemental i formació professional. D’aquesta manera, i gràcies a l’ajut de donatius, va néixer l’Esperança. El primer any el centre va tenir uns 70 alumnes, només homes, i disposava d’una guarderia, un curs preparatori per a la formació professional i el batxillerat.
A poc a poc l’oferta formativa i el nombre d’estudiants van anar augmentant. En un parell d’anys hi havia 150 alumnes. El 1974 va passar a ser una escola mixta i hi havia formació professional de mecànics, electricistes, delineants i administratius. Actualment l’Esperança té 420 alumnes que provenen del barri, el Bon Pastor, la Trinitat Vella i Santa Coloma de Gramenet i imparteix formació obligatòria des de P3 fins a batxillerat i el cicle formatiu de grau mitjà de gestió administrativa.
L’escola, que forma part de les 18 escoles de la Fundació d’Escoles Parroquials, es troba immersa en un procés d’incorporació de les noves tecnologies. Té pissarres digitals, un programa d’impuls de la lectura i assignatures amb activitats en anglès.