Foraden la base del tronc i injecten herbicida per eliminar un ailant. Es tracta d’una espècie invasora provinent de la Xina que durant els últims anys s’ha estès per tota la serra de Collserola. És una espècie que colonitza molt de pressa i que impedeix que les altres plantes germinin. JOAN VILAMÚ, tècnic del servei de medi natural del Consorci del Parc de Collserola “No només ocupa un espai que podria estar més o menys degradat, sinó que a la vegada impedeix que la vegetació autòctona torni a entrar en aquests espais.” Fa molt temps que des del Consorci de Collserola intenten frenar-ne l’expansió, però han calgut moltes proves i una investigació per trobar-ne la manera. El 2004 van desenvolupar aquesta tècnica d’injecció d’herbicida, i altres territoris ja s’han interessat per aquest mètode. JOAN VILAMÚ, tècnic del servei de medi natural del Consorci del Parc de Collserola “Des de la Xunta de Galícia ens ho van demanar, des d’un parell d’universitats sud-americanes també ens van demanar informació de com ho fèiem, perquè és que l’ailant no és una espècie invasora que només ens afecti a nosaltres, és una espècie invasora a escala mundial.” De moment aquest any s’han tractat 18.000 ailants. En un dia en poden injectar uns 300. Actualment estan treballant a Vallvidrera, Mas Guimbau i el Rectoret i demanen la col·laboració dels veïns per poder localitzar-los i entrar a les parcel·les privades a eliminar-los.

El 1994 els tècnics del Parc de Collserola es van adonar que la lluita contra l’ailant no seria fàcil. En ple mes de juliol, quan totes les plantes autòctones patien per la manca d’aigua, van decidir tallar uns ailants a la carretera de Sarrià. En tornar-hi dues setmanes més tard, en comptes de trobar-se uns troncs escapçats, es van trobar que els ailants s’havien multiplicat, i a més, estaven ben verds. Des de llavors va començar a investigar per descobrir com funcionava aquesta espècie per poder eliminar-la. Després de veure que arrencant-la tampoc no desapareixia van començar a provar diversos herbicides fins que l’any 2004 van trobar una barreja que funciona i encara utilitzen. Però perquè funcioni cal injectar-la a la base del tronc.

Els esforços del consorci aquest any es concentren a eliminar l’ailant femella. Volen evitar que encara es dispersin més i els ailants femenins són els que creen milers de llavors cada any que s’emporta el vent i creen nous nuclis de colonització d’ailants. L’ailant es pot trobar en tot tipus de climes i ambients. S’adapta tan bé que pot sobreviure al nord d’Alemanya, al Marroc o a la serra de Collserola.

Per poder arribar a tots els ailants femella del parc demanen la col·laboració veïnal, ja que molts ailants es troben en parcel·les privades. Qualsevol veí de la muntanya que tingui un ailant al jardí de casa es pot posar en contacte amb el Consorci del Parc Natural de Collserola i els tècnics vindran a eliminar-lo. Això sí, tallar i retirar l’arbre mort va a càrrec del propietari de la parcel·la.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a