El Centre Integral de Salut Cotxeres Borbó es va presentar com a model innovador, a mig camí entre un ambulatori i els serveis d’un hospital. Ara, cinc anys després, l’equipament públic ha atès 450.000 usuaris en algun dels serveis que combina: atenció primària, urgències i centre sociosanitari. El model aposta per compartir els coneixements dels professionals per millorar l’atenció als pacients. JOAN FARRÉ, director del CIS Cotxeres “Hi ha metges de primària que treballen també en el CUAP, hi ha metges del sociosanitari que també treballen en el CUAP. I és una manera de poder conèixer tots, tots els dispositius que tenim. Per exemple l’equip d’atenció primària Cisco Etxeas tenen un geriatre de referència que a més a més treballa en el sociosanitari i és qui els dóna tot el suport en atenció geriàtrica integral.” Aquest model permet que un malalt crònic detectat a l’atenció primària accedeixi per una urgència i acabi ingressat al centre sociosanitari. SAMI LOUTFI, director assistencial del Centre Sociosanitari del CIS Cotxeres “Una vegada que estan estables, se’ls ha estabilitzat hemodinàmicament, es planteja amb la família si volen ingressar en el nostre centre sociosanitari per continuar l’evolució. Són estades curtes, per estabilitzar el procés de descompensació, són habitualment malalties respiratòries, malalties cardíaques, que no requereixen un alt grau de complexitat clínica ni exploracions complementàries.” Les innovacions del Centre Integral de Salut Cotxeres són moltes. Han estrenat la primera màquina a Espanya que analitza les mostres de sang. Tenen un servei d’atenció a malalts mentals pioner i, ara, es plantegen apostar per les aplicacions mòbils a l’àrea d’atenció primària.
El Centre Integral de Salut Cotxeres, a Nou Barris, gestionat pel Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), ha celebrat aquest mes d’octubre els cinc anys. Aquesta data s’ha aprofitat per fer un breu balanç del servei públic. L’equipament ha encapçalat projectes pioners i encara tenen més idees de cara al futur per avançar en innovació i proximitat als veïns. El CIS Cotxeres s’ha convertit en un referent del model d’atenció integral centrada en la persona. Disposa d’atenció primària, urgències, un centre sociosanitari i un hospital de dia i ofereix serveis de fisioteràpia. Té serveis que difícilment es troben en centres no hospitalaris, com un departament de diagnosi per la imatge, un quiròfan a urgències i fins i tot un servei de podologia i perruqueria per als usuaris ingressats.
Durant l’any 2014, al seu centre d’atenció primària (CAP) el CIS Cotxeres ha realitzat 165.000 visites i ha fet més de 25 activitats comunitàries, a més s’han atès prop de 46.000 urgències i 5.420 persones van ser tractades al servei de rehabilitació ambulatòria. 740 pacients han estat ingressats al centre sociosanitari i més d’un centenar han acudit a l’hospital de dia.
El CIS Cotxeres està gestionat pel CSC i va obrir les portes el setembre de 2010 fruit de les necessitats expressades pels veïns i amb una forta vocació de proximitat i atenció integral a la salut. Des de la seva inauguració, i malgrat l’entorn econòmic, el CIS Cotxeres ha anat creixent en els tres àmbits als quals presta atenció a la població: atenció primària, atenció sociosanitària i rehabilitació. Els indicadors apunten a un creixement del CIS Cotxeres que no només ha estat en activitat sinó també en qualitat assistencial, eficiència, innovació i proximitat. Han estat molts els projectes innovadors de l’equipament públic, més enllà del mateix model assistencial del CIS Cotxeres. Un exemple en són la participació del centre en el projecte de motivació a estudiants Diversificació curricular, el servei experimental d’atenció a la salut mental Activa’t, o l’estrena de la primera màquina d’Espanya que analitza les mostres de sang extretes al servei d’urgències.