Amb aquesta càmera Daguerre-Giroux es va fer el 10 de novembre de 1839 la primera fotografia a l’estat. Des de llavors sempre ha estat propietat de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona. Ara, uns professionals del Raval apassionats per les càmeres antigues i pels processos fotogràfics del segle XIX l’han restaurada. DANIEL GIRALT- MIRACLE, director de la secció d’Art de la RACAB “L’Acadèmia som senyors una mica grans i molt conservadors, però aquests bojos, inquiets, apassionats en van anar, peça per peça, explicant la importància, ens van anar contagiant i la bella acadèmia històrica va entendre que allò era molt important.” I aquests bojos són els membres de la Factoria Heliogràfica que van presentar el projecte de restauració que l’ha posada a punt. MARTI LLORENS, projecte de restauració de la càmera Daguerre-Giroux “La càmera estava en molt bon estat, tenia esquerdes, tenia restes de forats de xilògrafs, hi havia algunes peces de noguera que estaven desencolades, hi havia un tros que estava bloquejat però tot això és fàcilment reparable. S’ha netejat molt, la lent està en molt bon estat, es podria fer funcionar.” I precisament que funcioni és el que volen els membre de la Reial Acadèmia. Per això el proper pas és construir la part que li falta per ser operativa i, quan estigui enllestida, la cediran a la ciutat puntualment perquè plasmi esdeveniments importants.

La Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona és la institució que posseeix i guarda la primera càmera Daguerre-Giroux que hi va haver a tot l’estat, amb la qual es va fer la primera fotografia el 10 de novembre de 1839 al Pla de Palau. La càmera la va adquirir la RACAB de mans de Ramon Alabern, un reconegut gravador que era membre de l’Acadèmia i que la va comprar a París per uns 400 francs de l’època. L’entitat la hi va comprar pel mateix preu, i des de llavors ha estat en mans d’aquesta institució.

Tot i el bon estat de conservació en què es trobava, la càmera ha estat restaurada recentment pels membres de la Factoria Heliogràfica, un grup de professionals que treballen amb càmeres antigues i les restauren. Segons Martí Llorens, un dels responsables del projecte de restauració, “tenia esquerdes, tenia restes de forats de xilògrafs, hi havia algunes peces de noguera que estaven desencolades, hi havia un tros que estava bloquejat però tot això és fàcilment reparable”. Segons els restauradors, de fet, l’aparell està llest i es podria posar en funcionament i tot, ja que l’òptica es troba en molt bon estat.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a