Com seria Barcelona amb menys places d’aparcament al carrer i menys vehicles privats? Això és el que vol recrear el Barcelona Park(ing) Day, en què una 40a d’entitats han transformat 80 places d’aparcament en jardins, zones d’esbarjo i fins i tot en espais de lectura. La cita convida a reflexionar sobre l’ús de l’espai públic i l’ocupació que en fan els vehicles privats. De fet, la iniciativa s’emmarca dins de la Setmana Europea de la Mobilitat a Barcelona, i es fa a 200 ciutats més a tot el món.

I tu, què hi faries en l’espai d’una plaça d’aparcament?

La denúncia i la reivindicació

estan presents en totes les transformacions dels estacionaments. A Fem Sant Antoni han ocupat dues places on han representat simbòlicament el teixit veïnal amb un gran “patchwork” i a la vegada han escenificat el problema de l’accés a l’habitatge al barri amb crítica a l’empresa Airbnb.

A l’avinguda del Paral·lel, l’espai que durant tot l’any està dedicat a estacionar dos vehicles ha estat un clam per a l’ús de les bicicletes. Escolars del barri s’hi han apropat al llarg del dia per fer batuts al ritme del pedal i sota el lema “Treu suc a la bicicleta” per tal de promoure aquest vehicle com a mitjà de transport, una activitat promoguda pel BACC.

Entre les entitats participants hi ha el mateix IS Global que en una plaça d’aparcament del passeig Marítim ha instal·lat un mesurador de contaminació. El Col·lectiu Punt 6, una associació que treballa l’urbanisme des d’un punt de vista feminista, ha fet una intervenció sobre la ciutat que té cura de les persones, i el PEMB, el Pla estratègic metropolità, també ha convidat la ciutadania a proposar usos alternatius a les places d’aparcament del davant del “coworking” on hi té la seu. El resultat de la jornada es pot seguir a les xarxes socials a través de l’etiqueta #parkingdaybcn18.

En aquest esdeveniment també hi participen persones a títol personal, com a Conxita Torné i la seva família, que han baixat el menjador de casa al carrer, i han aprofitat per denunciar els preus del lloguer de l’habitatge a la ciutat i reivindicar l’alimentació vegana, sense patiment animal.

Comparteix a: