El bàsquet modern va néixer a finals del segle XIX. El va crear James Naismith, un professor d'educació física dels Estats Units, per tal de poder practicar un esport a l’interior durant els hiverns rigorosos. A Barcelona, va arribar al cap d’uns anys. JOSEP RUBIÓ, professor de batxillerat de l’Escola Pia Sant Antoni “Ens situem a l’any 21-22 quan el pare Millán torna d’una estada a Cuba de 10 anys, ja amb la idea d’introduir el bàsquet. (...) Introdueix el bàsquet a les hores d’esbarjo (...), els nanos volien jugar a futbol. Amb els grups més reticents va arribar a un acord, llavors uns dies jugaven a bàsquet i un altre dia jugaven a futbol, llavors els amenaçava que no jugarien a futbol si no jugaven a bàsquet. En aquells anys l’educació esportiva era una mica arcaica, però els nous corrents pedagògics de seguida van veure les possibilitats dels esports. A més, el basquetbol va sorgir en unes escoles cristianes i les normes, com reconèixer les faltes o no poder jugar si se’n fan moltes, es basen en uns valors que van encaixar molt bé a l’Escola Pia. JOSEP RUBIÓ, professor de batxillerat de l’Escola Pia Sant Antoni “Es diu que la primera cistella es va col•locar uns 10 anys abans a una escola de Terrassa, però això no va fructificar. Realment va ser l’esforç del pare Millán per tirar-ho endavant. I és el mateix pare Millán el que inicia els tràmits per crear el que serà la futura Federació Catalana de Bàsquet.” De fet, un dels primers clubs catalans, el Club Esportiu Laietà, el van fundar exalumnes de l’Escola Pia Sant Antoni l'any 1922, perquè volien seguir practicant aquest esport. I és el degà del bàsquet a l'estat espanyol.

El pare Millán era un escolapi nascut el 16 de desembre de 1886 a Quiñonería, Sòria, però que es va arrelar plenament a Catalunya. Després d’una estada de 10 anys a Cuba, va tornar meravellat pel nou esport que hi havia descobert, el “basketball”, d’origen americà. Per això el va voler importar a l’Escola Pia Sant Antoni, un centre amb més de 200 anys d’història que el 1815 ja estava en funcionament.

La metodologia d’ensenyament del centre es basava en una formació integral, i sempre abocada també a l’ensenyament professional. Amb aquesta mentalitat oberta, quan el pare Millán va proposar la introducció d’un esport nou, el bàsquet, basat en valors com el respecte i el joc net, la direcció del centre no hi va posar cap inconvenient.

Tot i que el bàsquet es va practicar per primer cop a l’Escola Vallparadís de Terrassa, a través del pedagog Eladi Homs, que l’havia conegut en una estada als Estats Units, el sacerdot escolapi Eusebi Millán és l’artífex indiscutible de la implantació a Catalunya i Espanya d’aquest esport. Tot va començar amb la instal·lació de dues cistelles rudimentàries al pati de l’Escola Pia Sant Antoni. Actualment des del Casal de l’Escola Pia Sant Antoni encara s’organitzen moltes competicions, escolars i federades, de molts esports i el bàsquet és la punta de llança de l’esport a l’escola.

El 1922 els seus exalumnes van fundar el Laietà BBC, entitat que va passar a la història com a degana dels clubs espanyols. I el primer partit es va disputar entre el Laietà i el CD Europa el 8 de desembre del mateix any.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a