L’endemà de la data límit fixada pel consistori per respondre als 324 incompliments de la normativa de paisatge urbà detectats a la Rambla, només s’han iniciat les converses per resoldre’n 80, és a dir, una quarta part del total.
Segons ha pogut saber BTV, 73 comunitats de propietaris i 171 comerços, restaurants o oficines que es desenvolupen al passeig no han respost el requeriment de l’Ajuntament i, per tant, podrien ser sancionats. Fonts municipals han explicat que l’Ajuntament els analitzarà cas per cas -d’un total de 244- per determinar en quines ocasions s’obriran expedients sancionadors.
Primers elements retirats
La minoria, el 25%, ja s’han posat en contacte amb el districte (31 comunitats i 49 activitats) i alguns, sense gaire entusiasme, han acatat la norma i han retirat alguns elements dels edificis. Un exemple és l’alarma incrustada a la façana del Centre Galego, que ha desaparegut. Al seu lloc hi queda ara un requadre gris que obligarà a repintar la paret. En tots els casos l’Ajuntament farà un seguiment de les millores per tal de verificar que es compleix la normativa de paisatge.
L‘Hotel Montecarlo ha apagat els focus que il·luminaven la façana i properament retirarà el tendal de forma ovalada que el caracteritza. El substituirà un nou rètol fet amb lletres amb relleu incrustades a la façana, similar al de la Farmàcia Rambla, i amb què es volen homogeneïtzar tots els establiments del carrer.
L’Hotel Cuatro Naciones també ha fet alguns passos: la propietat ha eliminat els focus exteriors i ha encarregat un projecte per refer la marquesina. Segons l’administrador de l’hotel, Javier Saiz, la nova decoració no pot trencar l’estètica del passeig i, per aquesta raó, tindrà un estil de “ferro antic o de vidre”.
En un futur, segons han explicat els restauradors a BTV, si aquests hotels fan modificacions a la façana hauran d’instal·lar també persianes mallorquines (en la imatge) i canviar les portes de finestres i balcons actuals per d’altres que siguin de fusta, tal com eren antigament.
Pel que fa als locals que requereixen obres més grans, com el restaurant Cosmos o el Moka, han presentat les propostes de remodelació al consistori i estan en espera d’una resposta municipal que defineixi amb pèls i senyals com ha de ser la reforma.
Això és el que ha succeït amb la primera botiga de “souvenirs” i articles de viatge de la Rambla. Casa Sánchez, fundada l’any 1924 amb motiu del Congrés Eucarístic, haurà de restaurar les fustes de l’aparador i recuperar el relleu de columna clàssica que hi havia originàriament. La norma també l’obliga a treure la vitrina expositora tot i que el propietari, Ricardo Sánchez, defensa que finalment es pugui mantenir, com han fet altres comerços centenaris de la ciutat.