El forner barceloní Andreu Bertran, del Forn Mistral, ha creat el pa de mar, un pa fet exclusivament amb aigua de mar, farina i massa mare. És un pa de barra però amb la forma de nus mariner i vol ser l’aportació del Gremi de Flequers de Barcelona a la Copa Amèrica. I no només això. Bertran no descarta que, segons l’acceptació que tingui aquesta barra, pugui acabar convertint-se “en el pa de Barcelona, perquè no cal que vingui la Copa Amèrica per saber que Barcelona és una ciutat de mar”.

La recepta ja es pot consultar al web oficial del Gremi de Flequers: “La idea és que tots els forners artesans i agremiats puguin tenir la recepta i reproduir-la i exposar el pa als aparadors”, explica Bertran. El pa està fet amb una proporció de farina ecològica panificable blanca i una part de farina molta a la pedra, massa mare, llevat i aigua de mar “que ens aporta micronutrients i minerals molt beneficiosos per a la nostra salut”. “En comparació amb la sal que porten altres pans la proporció és molt semblant, de fet a mi em sembla menys salat”, assegura Bertran.

L’acte de presentació del pa de mar s’ha fet a l’Espai Boqueria i s’ha complementat amb l’elaboració d’un suquet de peix a càrrec del xef Quim Casellas, del restaurant Casamar de Llafranc. Un plat en què els assistents han pogut sucar el pa de mar. Un pa que aspira a no quedar-se només mentre es faci la Copa Amèrica a partir del 22 d’agost. “Clar que hem pensat que tots els forners s’animin a fer-lo i pugui acabar representant la nostra ciutat!”.